Modul in care functioneaza un amanet

amanet galatiAtunci cand te apropii de un amanet, ai doua optiuni – fie sa lasi ceva de valoare drept garantie pentru imprumut, spre exemplu un accesoriu precum o bijuterie sau ceva de colectie, sau sa vinzi produsul catre reprezentant. Reprezentantii de servicii amanet ofera banii rapid, fara controale de credit, insa percep taxe mai mari de interes decat bancile.

Ce este un amanet?

Cand alegi un astfel de serviciu, trebuie sa lasi un obiect drept garantie(precum cele mentionate mai sus) catre reprezentantul intreprinderii ce il va valorifica pentru tine. Acesta iti va oferi un pre-contract informativ, detaliind termenii privind contractului de credit inainte ca tranzactia sa aiba loc. Vei semna un acord de credit cu agentul de vanzari si iti va fi data o perioada limita in care poti sa returnezi banii. In general, maximul este de 7 luni, dar poate fi si mai putin, precum 30-90 de zile, in functie de amanetul ales. Reprezentantul iti va oferi o chitanta care sa demonstreze ca sunteti posesorul garantiei lasate. Atunci cand ati platit banii primiti, obiectul va va intra din nou in posesie. In cazul in care nu ati facut-o, amanetul are posibilitatea de a vinde garantia pentru recupera banii. E posibil sa prelungiti imprumutul odata ce ati platit inapoi dobanda acumulata. Exista si o perioada de 14 zile in care aveti dreptul de a va retrage din intelegere.

Cum opereaza reprezentatii amanetelor? Ce vei plati si cum vei plati?

Va puteti astepta la rate ale dobanzii mult mai mari din partea amanetelor comparativ cu imprumutul bancar, insa adesea este mai mic decat al unui creditor. Poti sa beneficiezi de o rata a dobanzii lunara, desi reprezentantul trebuie sa iti prezinte si rata procentuala anuala. Cauta cat mai multe oferte pentru a beneficia de cea mai competitiva rata de interes, care poate varia intre 5 – 12% pe luna.

In mod normal, ti se permite sa platesti toata suma imprumutata si adaosul cerut la sfarsitul termenului stabilit in contract, in locul ratelor periodice, sau sa poti achita suma mai devreme de termen.

Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a rambursa, agentul din acest amanet Galati poate sa iti prelungeasca termenul si sa elaboreze un nou contract de credit, insa poate sa si refuze in functie de suma imprumutata si de garantia lasata. In mod normal, acestia iti vor permite un imprumut pe o perioada mai lunga de timp atunci cand ai achitat deja suma obtinuta la semnarea contractului initial.

Ce poti amaneta?

In general, poti amaneta orice e de valoare si poate fi revandut. Bijuteriile sunt cele mai comune obiecte implicate intr-o astfel de tranzactie, dar oamenii au adus in discutie si alte obiecte precum cele de design, tablouri si chiar si armament.

Avantaje:

-nu sunt necesarile verificarile de credit, deci poti opta pentru un astfel de serviciu daca ai nevoie de o suma mica de bani;

-rapiditate – in mod normal, banii iti sunt oferiti in aceeasi zi in care ai semnat si acordul;

-un amanet iti va oferi posibilitatea de a-ti recupera bunurile in orice moment, atata timp cat ai platit taxa perceputa pentru perioada in care ai imprumutat banii;

-e la riscul reprezentantului, nu a beneficiarului de servicii – daca valoarea produsului nu a acoperit in totalitate suma oferita;

Dezavantaje:

-amanetul poate fi relativ scump comparativ cu alte modalitati de imprumut;

-in general, poti imprumuta doar un anume procent din valoarea produsului oferit drept garantie. Spre exemplu, daca ai o bijuterie ce valoreaza 500 de lei, vei avea posibilitatea de a imprumuta doar 250 de lei;