Cutia de viteza si alte piese auto

Tehnologia a avansat si in domeniul autovehiculelor. A avansat atat de mult incat una dintre marile realizari din domeniu sunt cutiile automate. De aceea a aparut si o mica sau mai mare disputa intre pasionatii de masini ce detin cutie automata si cei masini pe cutie manuala. O disputa ca intre cei ce cauta sa schimbe piese auto BMW sau Audi si se intalnesc in acel moment si discuta despre masinile lor. Bineinteles ca ambii proprietari isi vor apara propria masina.

Pentru a analiza un pic situatia, sa punem in balanta avantajele si dezavantajele celor doua cutii de viteze. Printre cele mai importante avantaje ale cutiei manuale trebuie amintite pretul mai mic la achizitia masinii, apoi intretinerea va costa mai putin, fiind practic nevoie doar de ulei, cutia manuala are  o greutate mai scazuta, astfel ca si greutatea masinii per total va fi mai mica, consumul de combustibil va fi mai redus.

top reconditionari - service autoSa trecem in revista si dezavantajele cutiei manuale, fiind un sistem vechi, are destule. Astfel, cutia manuala are un confort scazut pentru sofer, tot timpul trebuia sa ia mana de pe volan, sa fie atent in ce treapta trece, in plus, nu cheltuie mult cu intretinerea, insa la inlocuirea ambreiajului grosimea ambreiajului se va subtia consistent. O cutie manuala se misca mult mai incet decat cea automata, avand un numar de viteze limitat, astfel, si o performanta scazuta.

Trecand la avantajele cutiei automate, acestea par a surade mai mult. Si anume, o cutie automata ofera un confort sporit soferului, nu va mai lua mana de pe volan, va fi atent tot timpul la trafic si nu va incurca vitezele in momentul schimbarii lor. O cutie automata este mult mai usor de folosit, iar pentru ca nu mai necesita jocul de picioare dintre ambreiaj si acceleratie, este perfecta pentru cei care au probleme la picioare, desi, daca o persoana are astfel de probleme, indicat ar fi sa nu conduca deloc, punand in pericol atat viata lui, cat si a celorlalti participanti la trafic. Daca la cutia mauala trebuie sa o cunosti destul de bine pentru a pleca din rampa, cutia manuala nu-ti va pune niciun pic de probleme, “mi-a murit motorul” va fi doar o expresie data uitarii. In plus, un avantaj important pentru multi dintre soferi este faptul ca o cutie automata poate avea pana la 10 viteze.

Exista si doua principale dezavantaje ale cutiei automate. O cutie automata, datorita sistemului complex ce nu este la vedere va avea o greutate mai mare, astfel, se poate spune ca va creste consumul de combustibil, dar nesemnificativ dupa cum au aratat testele. In plus, intretinerea pentru o cutie automata este mai scumpa datorita faptului ca pe langa uleiul special este nevoie si de un filtru.

Ca sa facem din nou o analogie, aceste avantaje si dezavantaje sunt intalnite nu doar la cutiile de viteza, ci si la posesorii de masini in general. Oricand cei care detin un Audi vor spune ca unele piese auto Audi sunt mai performante, mai fiabile, in timp ce proprietarii de masini BMW isi vor apara masina spunand ca masina detine piese auto BMW de o calitate superioara.

In ambele cazuri e chestie de preferinte.