Yoga pentru corp

Conform filosofiei Yoga, corpul fizic este o manifestare a constiintei. Este o cristalizare a modelelor karmice (comportamentale) create de minte. Cheia pentru a lucra cu corpul prin yoga, prin urmare, este de a intelege constiinta din spatele ei, multe din ele se afla in afara constiintei noastre obisnuite. Acest lucru presupune ca noi sa practicam asanasul [pozitie yoga] constient nu numai de tehnicile posturilor, ci si de starile mentale si emotionale pe care le creeaza in noi.
Ayurveda impartaseste aceasta teorie Yoga. El priveste corpul ca o manifestare a doshas [constituirea personala a mintii, trupului si spiritului], care nu sunt doar energii fizice, ci si pranice si psihologice – factori ai constiintei. Nu putem examina impactul dosan al asanelor doar pe un nivel fizic, ci trebuie sa luam in considerare si efectele lor psihologice.

Yoga priveste asanele nu doar ca pozitii statice, ci si ca conditii de energie, care la randul lor sunt manifestari ale constiintei. Energia si atentia pe care o punem in pozitia Yoga este la fel de importanta precum cea pe care o punem in sine. Putem vedea acest lucru in viata obisnuita in modul in care ne simtim la un nivel psihologic determina modul in care ne miscam pe un nivel fizic. Modelele de senzatie si energie pe termen lung determina forma si ritmul corpului.

Asana ca structura fizica
La nivelul cel mai de baza, o asana este o pozitie fizica, un fel de gest corporal. In practica yoga. plasam corpul intr-o pozitie care are un rezultat si un mesaj specific, in functie de forma pe care o creeaza cu corpul. Fiecare asana are propriul efect structural. Sedintele posibile asigura stabilitate in coloana vertebrala. Unele dintre ele creeaza flexibilitate in spatele picioarelor.

Deoarece majoritatea pozitiilor yogice asezate creeaza stimulare parasympatica, ele creeaza o influenta calma placuta. Yoga permanenta ridica forta generala si nivelul de energie. Backbendele tind sa ne stimuleze (stimulare simpatica), sa mareasca extensia spinarii si sa creeze rezistenta in muschii ascensorului portbagajului. Relaxarea ridica si calma energiile create de practica asana. Toate asanasurile de yoga, fie in grup, fie in mod individual, au propria lor energie in functie de ceea ce fac corpului. Ca o casa, au propria lor arhitectura.