Warner Music se retrage de pe YouTube

Casa de discuri Warner Music a inceput sa retraga de pe YouTube clipurile artistilor aflati sub contract cu ei, informeaza The Independent. Printre acestia se gasesc nume ca Madonna, Red Hot Chilli Peppers sau Led Zeppelin.

Motivul pentru care Warner a decis sa-si ia jucariile si sa plece din lumea virtuala este ca negocierile dintre casa de discuri si reprezentantii siteului YouTube au intrat in impas. Warner Music doreste mai multe incasari din difuzarea clipurilor artistilor sai, iar YouTube anunta pe blogul oficial ca „desi incercam in mod constant, nu putem respecta mereu aceste intelegeri inovatoare”. Momentan, casa de discuri primeste aproximativ un eurocent pentru fiecare difuzare a unui clip de pe canalul oficial Warner Music sau, daca valoreaza mai mult, un procent din valoarea reclamei alaturate clipului.

Intamplarea face ca Warner Music sa fie prima dintre marile case de discuri care au semnat un contract cu YouTube in 2006, atunci cand siteul a fost cumparat de Google pentru 1,65 miliarde de dolari. De-atunci se poate spune ca platforma creata de Chad Hurley si Steve Chen a intrat in legalitate, artistii fiind platiti pentru clipurile de pe YouTube.

Probabil ca va mai trece ceva timp pana cand siteurile cu continut generat de utilizatori, asa cum este YouTube, vor reusi sa plateasca drepturile de autor cat mai aproape de valoarea corecta. Totusi, pana atunci, casele de discuri vor trebui sa aiba rabdare si sa inteleaga ca, desi nu scot un profit imediat, expunerea de care se bucura artistii lor este din ce in ce mai mare.