Voluntariatul – un plus pentru cariera ta

In sensul clasic al acestui termen, munca voluntara este un act generos si altruist, prin care ne punem resursele personale in slujba unei idei in care credem, fara a pretinde in schimb vreun beneficiu material. De exemplu, indiferent de nivelul de cariera la care te situezi, poti sa participi regulat sau ocazional la actiuni de ecologizare ale unor spatii verzi.

Dar in cazul de fata, o vom trata aici mai degraba din prisma beneficiului pe care il poate oferi in dezvoltarea carierei. Ma refer in primul rand la cei care, in perioada anilor de studii, doresc sa acumuleze experienta de munca, preferabil in concordanta cu obiectivele de cariera stabilite, daca exista astfel de obiective. Dar la fel de benefica poate fi munca voluntara in cazul celor care deja au cativa ani de experienta, dar, dintr-un motiv sau altul, doresc sa efectueze o reorientare in cariera, poate chiar o schimbare dramatica. In ambele situatii, munca voluntara reprezinta o sursa valoroasa din care se poate dobandi experienta.

Atunci cand vei incerca pentru intaia oara sa te angajezi pe un loc de munca autentic, mentionarea muncii voluntare in CV poate sa reprezinte un real avantaj. Aceasta este considerata de majoritatea recrutorilor ca fiind o experienta nu neaparat deosebit de valoroasa, dar in orice caz utila.

Indiferent in ce domeniu alegi sa prestezi munca voluntara in vederea dobandirii de experienta, vei constata ca poti invata foarte multe lucruri despre ce inseamna o organizatie mai complexa, proceduri de lucru, metode si mijloace de organizare si coordonare a muncii si a echipelor. Avantajul nu consta doar in faptul ca iti imbogatesti CV-ul la capitolul ‘Experienta’, ci si in faptul ca vei putea sa inveti de la oameni mai experimentati si vei avea ocazia sa iti testezi abilitatile personale din punctul de vedere al profesionalismului si al relationarii cu colegii de serviciu. Alt avantaj prezinta posibilitatea de a-ti testa si forma aptitudinile personale si nu in ultimul rand, un aspect esential este posibilitatea de socializare, de networking.

In Romania nu exista inca mentalitatea necesara pentru a privi voluntariatul cu un ochi admirativ. Inca persista parerea ca cei care se ofera voluntari pentru a indeplini unele activitati in folosul comunitatii sunt niste oameni naivi, ca sa folosesc un eufemism. Dar dincolo de toate aceste prejudecati, trebuie sa vezi in primul rand partea buna a lucrurior, anume beneficiile oferite de voluntariat, beneficii prezentate mai sus.

Cele mai multe oportunitati de a presta munca voluntara le vei gasi prin ONG-uri, dar exista si altfel de organizatii sau evenimente care ofera aceasta posibilitate, cum ar fi anumite institutii media (radio, televiziune, presa scrisa, internet) implicate in diverse programe sociale sau acele activitati de tipul ‘tabere (internationale) de munca voluntara’. O simpla cautare pe google dupa aceste cuvinte cheie iti va dovedi cate oportunitati exista. De asemenea, pe oricare site de recrutare din Romania sau strainatate, daca iti vei filtra cautarile in functie de cuvantul-cheie ‘voluntar’, vei constata ca ofertele sunt chiar mai multe decat te asteptai.

Desi uneori acestea sunt platite, tot la capitolul ‘voluntariat’ putem include si stagiile de pregatire oferite pentru studenti in diferite companii, asa numitele ‘internship’-uri. Aici exista un avantaj net superior fata de munca prestata in ONG-uri, constand din posibilitatea de a fi angajat la incheierea perioadei de ‘internship’ sau la incheierea studiilor. Daca iti demonstrezi abilitatile si entuziasmul in perioada stagiului de pregatire, nu este exclus sa primesti o oferta ferma de angajare din partea companiei. Dar chiar daca nu ti se face o oferta, poti sa obtii o scrisoare de recomandare, care cu siguranta te va ajuta in urmatoarea etapa a carierei, la gasirea unui job autentic.