Valurile Alfa si Beta ale creierului

Valurile Alpha Brain
Alpha (8 pana la 12 Hz) este o stare optima de alerta relaxata. Alpha conecteaza frecventele mai inalte – mintea ganditoare a beta si mintea asociativa a gama – cu cele doua frecvente de cea mai joasa frecventa, care sunt theta (4 pana la 8 Hz) si delta (0 pana la 4 Hz).

Se dovedeste ca alfa face si lucruri bune pentru corpurile noastre. Ne imbunatateste nivelul de neurotransmitatori care imbunatatesc starea de spirit, cum ar fi serotonina. Cand nivelul undelor cerebrale alfa a crescut intr-un grup de exercitionisti, au obtinut un impuls in serotonina, iar starea lor emotionala a fost crescuta (Fumoto si colab., 2010). Intr-un alt studiu, meditatorii Zen au primit aceleasi beneficii din cultivarea unei stari alfa (Yu si colab., 2011).

Un studiu de pionierat a expus ADN-ul la diferite frecvente de unde cerebrale. S-a constatat ca frecventa alfa de 10 Hz a dus la o sinteza crescuta semnificativ a moleculei de ADN (Takahashi, Kaneko, Date, & Fukada, 1986).

Valurile creierului Theta
Theta este caracteristica relaxarii profunde si somnului usor. Cand visam viu, ochii ne misca rapid si creierul nostru este in primul rand in theta. Aceste unde cerebrale sunt frecventa somnului miscarii rapide (REM). Theta este, de asemenea, frecventa dominanta a persoanelor supuse hipnozei, vindecatorilor, persoanelor aflate in transe si a persoanelor aflate in stari de constiinta extrem de creative (Kershaw & Wade, 2012). Amintirea experientelor emotionale, atat bune, cat si rele, pot declansa theta.

Este frecventa cel mai frecvent observata la vindecatori. Becker (1990) a descoperit ca atunci cand vindecatorii se aflau in mijlocul unei sesiuni de vindecare energetica, theta era cel mai frecvent val in creierul lor.

Theta este asociata cu multe schimbari benefice in organism. Un grup de cercetatori au studiat efectul diferitelor frecvente asupra reparatiei ADN-ului. Ei au descoperit ca campurile electromagnetice cuprinse intre 7,5 Hz si 30 Hz au fost capabili sa imbunatateasca legarea moleculara (Tekutskaya, Barishev si Ilchenko, 2015). In aceasta gama, 9 Hz s-au dovedit cel mai eficienti.