Valoarea e la noi

Orice specialist avizat de resurse umane iti poate spune ca peste 60-70% din ceea ce ne intereseaza, ca si companie, se afla in interiorul companiei. Citeam de curand un articol Gallup legat de talente si motivatia migrarii personalului. M-am regasit in mare (a propos de propria migrare) in cele patru argumente relevante pentru care oamenii aleg la un moment dat o alta directie. Aproape la egalitate stau trei argumente: salariul, potrivirea cu locul, managementul si cultura locului. “Lider” al argumentelor este sansa de promovare/ oportunitatea (ceva in jur de 32% din motive).

Folosind propria experienta si discutii cu o gramada de alti oameni, pot sa afirm (si simt ca nu ma insel) ca marea majoritate a companiilor isi ignora talentele. Si nu o fac neaparat deliberat… ci pentru ca nu gasesc timp sa le cunoasca! Conducatorii companiilor (nu le spun lideri ca nu sunt de cele mai multe ori) raman “ancorati” in managementul prin obiective. Nu vreau sa intelegeti ca am o problema cu asta. Dimpotriva, iubesc rigoarea si disciplina. Ceea ce cred este ca talentelor le este refuzat, constant, dreptul la recunoastere.

Am fost adesea martorul scenelor in care idei si propuneri initiale ale angajatilor au fost trase in “triaj”, iar cand ideea sau confirmarea acelei propuneri a venit de la o terta parte (consultanti, concurenti, clienti) a devenit prioritate. “Noi de ce nu facem asa?” “Noi de ce nu ne-am gandit la asta?” Aici (si n’am ce face, iar ma leg de orgoliu) intervine probabil disconfortul purtatorilor de decizie de a valida ideea unui om care le este, ierarhic, inferior. De ce opteaza pentru confirmarea unei gandiri exterioare?! Inca nu m-am prins… Cred ca practic aici se traseaza linia intre manager si lider, respectiv in disponibilitatea de a contura o viziune folosind seva din propria curte.

Si de asemenea cred ca in perioada care urmeaza vor supravietui (deja nu mai este o notiune dramatica, ci o realitate) companiile care vor sti sa isi tina talentele aproape. Cred ca in aceasta perioada vizionari vor fi cei care vor atrage oameni scumpi si care vor isi vor asculta atent oamenii valorosi. Restul? Vor ramane cu obiective.