Un artist ceh satirizeaza Europa

Entropa, o noua instalatie artistica, expusa pe cladirea Consiliului European din Bruxelles, naste controverse pe tot continentul, anunta BBC. Lucrarea, ce a fost comandata de Cehia pentru a celebra preluarea conducerii Uniunii Europene, reprezinta o harta a Europei, in care tarile sunt infatisate prin anumite clisee si stereotipuri caracteristice fiecareia dintre ele.

De exemplu, Romania este prezentata ca un parc de distractii “patronat” de Dracula, Germania ca o aglomeratie de autostrazi ce aduce aminte de o svastica, Olanda ca o tara acoperita de ape, din care nu se mai vad decat turnurile unor minarete, iar Franta ca o natiune in greva. Cei mai deranjati de Entropa au fost bulgarii, tara lor fiind portretizata ca un urias WC turcesc.

Pe langa ironiile la adresa Europei, instalatia a mai deranjat si prin faptul ca toate cele 27 de persoane care au contribuit la crearea ei…nu exista. Initial, proiectul a fost conceput ca o lucrare realizata de mai multi autori, ce urmau sa fie coordonati de David Cerny, un controversat sculptor ceh. Cand Entropa a fost gata, instalatia de 16 metri patrati a fost prezentata drept rezultatul muncii a 27 de artisti plastici, cate unul din fiecare tara a Uniunii Europene, fiecare dintre acestia avand un CV impresionant in brosura de prezentare. In cele din urma, s-a aflat ca responsabili pentru marea satira sunt David Cerny si inca doi colaboratori ai acestuia, ei inventand numele si biografiile tuturor artistilor imaginari.

Primul ministru ceh a declarat ca nu a stiut de farsa lui Cerny pana la inceputul acestei saptamani si l-a criticat pe acesta pentru alegerea facuta. Tanarul artist si-a cerut scuze pentru inventarea celor 27, dar nu si pentru lucrarea in sine. “Stiam ca adevarul va iesi la iveala. Dar pana atunci am vrut sa vedem daca Europa poate sa rada de ea insasi” a declarat David Cerny.

smart guess: Interesanta ideea artistului ceh. Poate ca locul in care a ales sa-si expuna lucrarea nu e chiar cel mai potrivit, dar Guvernul trebuia sa stie in ce se baga atunci cand i-a dat pe mana proiectul. Cerny nu e chiar la prima realizare de genul acesta. Cat despre Romania si satira la adresa noastra… poate ca atunci cand a gandit-o, cehul nu stia cat de aproape de adevar se afla. Si acum mai suspina Dan Matei Agathon dupa minunatia aia de parc.