Trezirea din realitatea cotidiana

Pionierul EEG, Maxwell Cade, a observat ca alfa, in mijlocul gamei de frecvente, formeaza o punte intre cele doua frecvente inalte de beta si gamma si cele doua frecvente joase ale theta si delta (Cade & Coxhead, 1979). Abilitatile de biofeedback si neurofeedback se concentreaza pe invatarea oamenilor cum sa intre intr-o stare alfa. Starea ideala este suficienta alfa pentru a lega toate celelalte ritmuri ale creierului. Beta mare este minimizata, astfel incat exista foarte putina minte maimuta si anxietate. Exista o cantitate echilibrata de gamma si theta si o baza larga de delta.

Biofizician, Cade a lucrat la radar pentru guvernul britanic inainte de a-si indrepta atentia catre masurarea starilor de constiinta. El si-a dezvoltat propria masina, „oglinda mintii”, in 1976. Este unic printre dispozitivele EEG, deoarece ofera o imagine clara vizuala a undelor creierului.

Studenta sa Anna Wise a descris masina astfel: „Ceea ce diferentiaza oglinda minte de alte forme de electroencefalografie a fost interesul, din partea dezvoltatorului sau, nu in stari patologice (ca in cazul dispozitivelor medicale), ci intr-o stare optima numita Mintea trezita. In loc sa masoare subiectii cu probleme, inventatorul oglinzii mintii a cautat cei mai dezvoltati si constienti spiritual oameni pe care i-ar putea gasi. In palpairea undelor lor cerebrale, el si colegii sai au gasit un model comun, indiferent daca subiectul era un yoghin, un maestru Zen sau un vindecator. „