Tine-ti dusmanii aproape

Facebook promite să îi recompenseze pe cei care vor descoperi găuri de securitate în rețeaua sa de socializare. Recompensele standard sunt de 500 de dolari și prin aceasta Facebook speră să declanșeze o campanie prin care să identifice rapid și eficient vulnerabilitățile.

Știrea a beneficiat de titrări din cele mai diverse, ca „Facebook plătește hackerii” sau „Bani pentru utilizatori”. Nu este însă prima companie care face acest lucru. Google a lansat acest tip de program (Web bounty program) la sfârșitul anului trecut și se declară extrem de mulțumită de rezultate. Recompensele au variat de la 500 la peste 3000 de dolari în funcție de severitatea problemelor identificate.

Și Facebook declară că va plăti în funcție de gravitatea problemelor identificate însă nu a dezvăluit sumele până la care este dispusă să meargă. Identificarea vulnerabilităților este crucială pentru Facebook. Cu acest tip de program de recompensare compania speră să combată efectele dezvăluirii publice a problemelor înainte să fie aduse la cunoștința echipei de securitate. Mulți dintre cei care găsesc astfel de găuri de securitate le fac publice pe blogurile personale creându-și astfel un titlu de glorie și uneori atrăgându-și chiar faima.

Facebook a declarat că va plăti recompensele doar dacă acestea vor fi aduse la cunoștința echipei de securitate și nu vor fi făcute publice. Facebook are deja un istoric de conlucrare cu comunitatea hackerilor și speră ca ținând aproape de aceștia, să aibă cât mai puține probleme de securitate.