Suntem liberi

Suntem liberi… suntem liberi sa mergem la gradinita, sa ne jucam cu alte exemplare de varsta noastra iar apoi sa dormim la comanda pe paturile care ies din perete (magic). Suntem liberi sa mergem la scoala de mici (nu ma refer la mancare), sa invatam cum sa ne comportam in societate, iar daca doamna/domnul profesor spune ceva suntem liberi sa-l credem pe cuvant pentru ca el/ea e mai mare si stie mai bine, are dreptate.

Suntem liberi sa ne folosim mintea si sa o mentinem antrenata cu pozitii si coordonate ale diferitelor tari si a numarului lor de locatari. Suntem liberi sa conjugam verbul cutare la toate persoanele si toate timpurile, in limba franceza, iar cand ajungem in situatia in care supravietuirea noastra va depinde de cei 12 ani de franceza vom incepe sa conjugam verbe in speranta ca vom fi intelesi, pentru ca nu am fost programati sa functionam in situatii reale. Nu stim sa cerem un loc de odihna dar probabil ca stim conjuga verbul „a culca” la toate timpurile si persoanele (in limba cutare). Suntem liberi sa alergam dupa bani, baaani, baaaani iar apoi poate vom fi liberi sa ne cumparam o familie iubitoare.

Suntem liberi sa ne spalam pe cap cu sampoane anti-matreata si suntem la fel de liberi sa ne spalam creierele, de bunavoie, cu peste 100 canale TV. Suntem liberi sa cumparam orice produs din gama variata care ni se ofera (a se citi: ni se indeasa pe gat) iar daca nu avem banii necesari nu e nici o problema, suntem liberi sa luam credite bancare dupa care sa tragem toata viata ca niste caini. Suntem liberi sa cumparam toate produsele de care nu avem nevoie. Suntem liberi sa navalim in mall-uri si supermarketuri, sa vanam toate super-ofertele si super-promotiile, le vanam in acelasi mod in care haitele de lupi semi-anorexici isi cauta si urmaresc prada cu care sa poata tine pasul macar.

Suntem liberi sa ne vanam intre noi. Suntem liberi sa cumparam si sa vindem, suntem liberi sa cumparam toate bolile de care ne-am ferit de secole, iar mai mult de atat suntem liberi sa le cumparam impachetate frumos si asta e tot ce conteaza. Suntem liberi sa credem ca traim intr-o lume ideeala. Suntem liberi sa fim fericiti, sa fim fericiti ca suntem liberi, sa fim fericiti ca dumnezeu (cel popular) ne ajuta, iar in tot acest timp biserica e fericita ca ne mai poate pune piedici chiar si dupa 2000 de ani. Suntem liberi sa ne urmam unii pe altii in cercuri concentrice si suntem liberi sa fim mandri ca suntem pe cercul din exterior.

Suntem liberi si zambitori cand suntem furati la nivel national dar ne incruntam cand un individ fara casa incearca sa-si strecoare mana in buzunarul nostru. Suntem liberi sa mergem chiar si in excursii dar nu pe timp indelungat pentru ca mai devreme am fost liberi sa luam credite. Nu mai avem la gat lanturi de sclavi ci lanturi de aur si suntem fericiti pentru asta, suntem fericiti pentru ca poate in secolul 21 macar nu mai sunt atat de evidente zeghele in care suntem agatati fiecare in parte. Suntem liberi sa credem ca nu putem mai mult si suntem la fel de liberi sa luam de bune toate informatiile care ni se ofera fara sa le analizam, iar daca mai primim si o ciocolata pentru asta suntem si fericiti.

Intre a fi liber si a fi liber sa crezi ca esti liber, e o mare diferenta. Putem gandi liber atat timp cat gandim ce ni se spune, suntem liberi sa facem ce vor altii. Suntem liberi sa ne simtim liberi pana in momentul in care ne intrebam: „suntem cu adevarat liberi?”