Scoala 2.0

Am realizat azi dimineață când veneam agale spre redacție că a început școala. În drumul meu trec pe lângă două dintre cele mai vechi licee din Brașov și îmi face plăcere să îi văd pe liceeni în grupuri de trei patru, râzând și povestind cu patos despre întâmplările din viața lor. Îmi amintesc de anii de liceu și îmi este dor de vremurile de atunci când nu erau prea multe lucruri care să îmi întunece existența. Tinerii de azi sunt la fel ca noi și totuși atât de diferiți.

Toți au iPod-uri sau alte playere mp3, au smartphone-uri și tot felul de alte device-uri. Liceenii de astăzi dispun de laptop-uri, de tablete, de smartphone-uri. Nu numai modul lor de distracție s-a schimbat ci și modul lor de învățare. Informația digitală este cea „responsabilă” pentru modul în care elevii de astăzi percep lumea. Geometria în spațiu, procesele chimice sau interacțiunile fizice au acum exemplificări uluitoare în aplicații 3D. Geografia și istoria se învață acum cu ajutorul reprezentărilor virtuale, înțesate de elemente grafice, audio și video. Cum să nu îți rămână în minte o reprezentare dinamică tridimensională în care ți se prezintă cum construiau oamenii locuințele lacustre? Sau modul în care erupe un vulcan?Toate aceste minunății au însă nevoie de suport hardware și software. În numărul existent acum pe piață am realizat un articol în care prezentăm cele mai bune device-uri pentru un proces de învățare modern și eficient. De la soluții de stocare a informațiilor, la soluții de transmitere, reprezentare și interacțiune am trecut prin cele mai bune echipamente.

Singura problemă pe care o mai întrezăresc în adoptarea unui mod de învățare modern este capacitatea cadrelor didactice de a se adapta și a îmbrățișa noile tehnologii. Cât despre banii alocați pentru aceste echipamente, cred că rămâne până la urmă la latitudinea școlilor și liceelor să încerce să atragă fonduri. Date fiind fondurile alocate de la buget, mă îndoiesc că se pot realiza clase dotate corespunzător într-un număr mare de unități de învățământ…