Sarmale prin posta

O stire de senzatie m-a zguduit pana in maduva oaselor, romanii de peste hotare nu mai trimit pachete acasa. De-acum trimit ai nostri in strainatate. In articolul pe care l-am gasit am vazut mai multe lucruri care mi s-au parut ciudate.

In primul rand, ca romanii de peste hotare primesc prin posta mancare. Ce avantaj avem noi ca umplem camara cu 100 de borcane cu tot felul de legume – acum ii trimitem si unchiului Ion, care-si rupe spatele la munca in Germania. Ce-o sa se mai bucura dupa ce baga la ghiozdan niste castraveciori murati… “Aaa, daca mai ai loc, baga si un borcan mic cu ardei, sa fie acolo.” Cu muraturile poate mai merge smecheria, borcanele sunt inchise ermetic. Totusi as fi amuzat daca s-ar trezi cineva sa trimita o oala cu sarmale sau o cratita cu “resturi” de la un porc taiat mai devreme sa aiba si “saracii” de-s in alte tari.

Sincer sa fiu, eu as arunca direct la gunoi un asemenea pachet, nu de alta, dar as vrea mai multe in el. Mi-ar place un borcan cu niste ciorba de burta, un castron cu mate fripte, doua portii de piftie, niste ciulama, un borcan urias cu tot felul de muraturi si niste carnati care sa imprejmuiasca toate astea in pachet. Grozav, yum yum.

Cica romanii instrainati nu vin in tara de sarbatori pentru ca nu-si permit. Probabil din acelasi motiv nici nu mai trimit pachete in tara. Foarte bine, strang oamenii bani si vin in tara cu o geanta de euro (sau o borseta). Daca sunt si mai destepti, se realizeaza peste hotare si uita de mizeria de pe-aici.

Acum, motivul pentru care eu as arunca la gunoi un pachet cu mancare traditionala: in primul rand, nu sunt un fan al multor feluri de mancare din bucataria traditionala romaneasca, capete de lista fiind cele insirate mai sus. In al doilea rand, as putea sa imi prepar unele feluri de mancare si in strainatate, ca ingrediente se gasesc peste tot, rabdare sa ai sa gatesti. In al treilea rand, poate si cel mai important. Daca m-as duce in strainatate, cel putin in Europa Occidentala, n-as sta sa mananc ca prostul sarmale. M-as delecta cu diferite mancaruri din bucataria traditionala a tarii respective. M-am dus acolo sa ma adaptez (si sa evoluez, daca pot folosi termenul), nu sa traiesc la fel ca pana atunci.