Resetarea ceasului biologic

Vrem sa profitam din plin de activitatile din timpul zilei si odihna pe timpul noptii. Scopul este dublu: in primul rand, dorim sa ne adaptam activitatile la momentele optime ale zilei, care sunt cele mai sincronizate cu ceasurile noastre. Vrem sa mancam atunci cand metabolizam cel mai eficient alimentele, vrem sa fim activi atunci cand creierul si corpul nostru functioneaza la nivelurile de varf si dorim sa obtinem cantitatea potrivita de somn, astfel incat sa putem face totul din nou maine. In al doilea rand, putem remedia disfunctiile, recalificam si reinitializam ceasul corpului nostru intern pentru a ne imbunatati sanatatea.

Ar fi o presupunere total rationala ca primul lucru pe care trebuie sa-l rezolvam este modelul nostru de alimentatie. Dar, in realitate, ceasurile circadiene se vor reajusta cel mai bine atunci cand se adreseaza activitatilor noastre de seara, si anume limitarea accesului la lumina si imbunatatirea somnului. Motivul este ca somnul nu este o experienta pasiva: corpul uman incepe sa se pregateasca pentru o zi cu o noapte inainte. La fel cum incepem Anul Nou cu o sarbatoare pe 31 decembrie, somnul este inceputul zilei noastre biologice, nu sfarsitul.

In fiecare zi, corpul nostru se lupta cu o multime de factori de stres. Noaptea, nu facem doar reparatiile necesare ale corpului; creierul este, de asemenea, ocupat cu consolidarea amintirilor si trimiterea de instructiuni pentru a ne pregati pentru urmatoarea runda de activitate. Schimbarile care au loc noaptea sunt absolut esentiale pentru modul in care ne simtim a doua zi. De aceea, atunci cand suntem in stare buna de sanatate si avem o cantitate potrivita de somn, ne trezim sa ne simtim reimprospatati. Prin urmare, daca doriti sa va imbunatatiti productivitatea si sanatatea, trebuie sa va ajustati ciclul zilnic in functie de activitatile de zi cu zi.

Etapele somnului

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca doriti sa stiti cum sa va reinitializati ritmul circadian este sa va familiarizati cu diferitele etape ale somnului. Somnul mare este creat atunci cand exista cicluri de somn linistit si somn activ. Somnul linistit are loc in trei etape care apar intr-o anumita secventa: N1 (somnolenta), N2 (somn usor) si N3 (somn profund). Cu exceptia cazului in care ceva deranjeaza procesul, veti continua fara probleme de la o etapa la alta si, pe masura ce faceti, corpul si creierul dvs. efectueaza diferite functii in functie de ceasurile dumneavoastra.