Puterea mintii de a vindeca corpul

Vederea holistica a vindecarii invata ca fiintele umane sunt mai mult decat corpul fizic si ca emotiile, gandurile, atitudinile si spiritualitatea joaca un rol esential in vindecare. Exista o cauza si un remediu impotriva bolii. Holismul subliniaza conexiunea corpului mintii si sustine ca sanatatea si boala depind de o dinamica si, adesea, subtila interactiune intre aspectele fizice, emotionale, mentale si spirituale a fiintei noastre, precum si relatia noastra cu mediul in care traim.

In ultimii ani, a aparut un nou domeniu important numit psihoneuroimunologie. Este preocupat de identificarea legaturilor dintre minte, creier si sistemul imunitar si modul in care acestea comunica intre ele. Cercetatorii au confirmat stiintific faptul ca mintea si sentimentele noastre influenteaza sanatatea si sanatatea noastra are un puternic efect asupra mintii.

Principalele constatari ale psihoneuroimunologiei in intelegerea interactiunii dintre vindecarea corpului mintii sunt:

1. Mijloacele directionate spre mancare, care imbunatatesc celulele, comunica direct cu sistemul imunitar.

2. Atitudinea mentala si starea de spirit pot schimba cursul bolii.

3. Mintea poate sa se schimbe in corp.

4. Hormonii legati de stres slabesc sistemul imunitar.

5. Chimicalele produse de sistemul imunitar comunica cu creierul.

6. Creierul vorbeste cu sistemul imunitar, iar sistemul imunitar vorbeste cu creierul.

Aceste descoperiri dezvaluie conexiunea corpului mintii si arata mai emfatic decat oricand inainte ca modul in care ne vedem pe noi insine si situatiile vietii poate afecta raspunsul nostru imun. Frica, lipsa de speranta si sentimentul ca nimic nu functioneaza au fost legate de productia de neurochimie care pot diminua raspunsul imun si sa promoveze procesul de imbatranire.

Chimicalele (cunoscute ca neurotransmitatori) care sunt create de sentimente pozitive fata de viata si de inaltimile, minusurile si provocarile, va intaresc sistemul imunitar, incetinesc procesul de imbatranire si va protejeaza de cancer si de un numar de virusi. In timp ce aceste ganduri si emotii diferite pot avea un impact temporar asupra sanatatii, modelele de gandire si emotie cronice, repetate si obisnuite pot avea un impact mult mai profund, pe termen lung asupra bunastarii noastre. Acest efect subliniaza puterea mintii de a vindeca corpul.

Sentimentele de frica, de lipsa de speranta, de ingrijorare si de lipsa de valoare afecteaza sistemul nostru de corp-minte, oricat de subtile ar putea fi aceste efecte. Atitudini critice, credinte in rezultate negative, furie, resentimente si credinta (constiente sau nu) ca „nu am control asupra vietii mele” au fost legate de o serie de stari de boala, inclusiv cancer, ulcere si boli de inima.