Prima masina zburatoare decoleaza in tromba

Primul vehicul ce este, in egala masura, si masina, si avion, va avea primul test de zbor luna viitoare, anunta The Sunday Times. Daca va supravietui acestei incercari, Terrafugia Transition va ajunge in showroom-uri peste 18 luni.

Producatorii spun ca, din punct de vedere al intretinerii, masina-zburatoare nu este deloc diferita de alte autovehicule. Aceasta functioneaza cu benzina fara plumb si, in forma ei “nezburatoare”, incape intr-un garaj obisnuit. Trecerea de la o masina cu doua locuri la un avion personal se face in 15 secunde. Transition foloseste acelasi motor de 100 de cai-putere in ambele “ipostaze de transport”. Cei care au dezvoltat vehiculul (un grup de fosti cercetatori NASA) spun ca acesta va putea zbura 800 Km cu un singur plin si ca va atinge o viteza de 185 Km/h.

Desi pretul unei Terrafugia Transition nu este accesibil oricui, s-au gasit deja 40 de doritori gata sa plateasca 200.000 de dolari pentru a putea sa-si ia zborul din primul ambuteiaj. In afara costurilor ridicate, alte probleme de care s-ar putea lovi inovatorul vehicul sunt dificultatea de a gasi o companie care sa asigure Terrafugia si crearea unor locuri de decolare. Deocamdata, in America, singurul loc unde este permis sa decolezi de pe sosea este in Alaska.

smart guess: Vom afla daca masina-cu-aripi a trecut marele test atunci cand vom vedea Terrafugia Transition parcata in fata unei cafenele, pe Dorobanti, gata sa decoleze spre Bamboo. Pentru ca, stim cu totii deja, Bucuresti este cel mai mare showroom auto din lume.