Pe ritmuri de Tango. Nuevo Tango.

Nuevo Tango sau Tango Nuevo. Dar nu, nu simplul Tango! Nuevo Tango sau ”revoluția tangoului”, declanșată de Astor Piazzolla (1921-1992), artistul argentinian care și-a dedicat întreaga viață inovării acestui stil muzical.

Piazzolla a creat un ”limbaj” unic, care se identifică numai și doar cu numele său. Muzica genialului argentinian este un melanj plin de vigoare între rafinamentul clasic al muzicii simfonice, senzualitatea nostalgică a tangoului şi prospeţimea experimentală a jazz-ului. Cvintetul era formația sa preferată: acordeon, contrabas, pian, vioară și chitară (electrică).

Povestea mea cu muzica lui Astor Piazzolla e una foarte frumoasă. În copilărie, fratele meu mai mare îmi punea să ascult cd-uri cu muzică de tango. Nu înțelegeam mare lucru pe atunci, fiind foarte mică. Însă, în primăvara acestui an am fost invitată la un concert de nuevo tango în Timișoara. Încă de la primele acorduri am constatat că am mai auzit undeva acea muzică, era ca și când aș fi redescoperit-o. Aveam un deja-vu ciudat și simțeam că mă (re)îndrăgostesc. Ca după câteva săptămâni să găsesc într-o cutie acoperită de praf din casă cd-urile cu tango pe care le ascultam în copilărie: muzică de nuevo tango pe cd-uri originale sub semnătura lui Astor Piazzolla…

După cum spuneam, în primăvara acestui an, mai exact pe 8 martie am fost invitată la un concert privat de nuevo tango în Timișoara, susținut de 5 maeștri instrumentiști: Alin Stoianovici (acordeon CB), Sascha Bota (vioară), Roxana-Yvonne Coşereanu (pian), Ionuţ Dorobanţu (chitară), Johnny Bota (contrabas), adică NUEVO TANGO QUINTET. În cadrul acelui eveniment ei au anunțat că a doua zi vor concerta, în premieră, la Opera Română din Timișoara. Am fost atât de fermecată de muzica lor încât abia am așteptat să-i revăd în ziua următoare.

De atunci mi-am ”înnebunit” toți prietenii cu nuevo tango, mi-am scris cd-uri, să pot asculta și să redescopăr această muzică nu doar acasă, ci și-n drumurile lungi pe mașină și chiar m-am împrietenit cu unul dintre membrii Nuevo Tango Quintet pe Facebook, să fiu la curent cu evenimentele lor din Timișoara. Mare mi-a fost bucuria când am primit o invitație via facebook zilele acestea pentru viitorul lor concert din Timișoara!