Pagini din istoria verighetelor

Originile inelelor de casatorie, semnificatiile si caracteristicile acestora sunt lucruri inca nedescoperite in totalitate, chiar daca majoritatea persoanelor ajung sa le poarte dupa ceremonia religioasa.

Istoria verighetelor incepe acum 3000 de ani, caci de atunci dateaza relicvele gasite de catre specialisti. Nu-i de mirare aceasta longevitate a verighetelor, caci iubirea a fost intotdeauna un sentiment apreciat si celebrat pe masura. Mai mult decat atat, uniunea a doua persoane este un moment de bucurie, o ceremonie care imprumuta tuturor celor prezenti din emotia si profunzimea ei. In mod indreptatit, inele de casatorie si-au conservat importanta de-a lungul timpului, in peisajul european ele fiind purtate de catre ambii parteneri, in timp ce in USA doar de catre femei – cel putin pana in secolul al XX-lea.

Va intrebati de ce a fost ales cercul ca design al inelului de casatorie ori de ce se opteaza pentru inelar? Egiptenii au raspunsurile la aceste doua intrebari. Pe de-o parte, ei credeau ca sentimentul etern al iubirii este cel mai bine exprimat prin intermediul unui simbol circular. De asemenea, inelarul era considerat a fi degetul strabatut de o vena aparte, vena care era conectata direct la inima.

O forma aparte a verighetelor a luat amploare in timpul Evului Mediu, in peisajul european. Design-ul era inspirat dintr-unul al unui puzzle, cele doua inele de casatorie potrivindu-se perfect. De altfel, ideea centrala a celor doua bijuterii era aceea de a fi unite in timpul cremoniei religioase. Mai apoi, cele doua inele erau purtate de catre sotie, fara a mai fi vreodata dezlipite.

Peste ani si ani, in timpul Renasterii, mirii obisnuiau sa opteze pentru inscriptionarea poemelor ample de dragoste, in interiorul verighetelor, obicei care se mai poarta si in zilele noastre. Insa, in peisajul contemporan se aleg doar anumite versuri sau mesaje pe care mirii doresc sa si le transmita. In ziua de astazi, tehnica personalizarii a ramas in topul tendintelor, majoritatea persoanelor apeland la shop-uri cu vechime in domeniu, dar care au si un site de prezentare in mediul virtual. Un exemplu elocvent este magazinuldeverighete.ro, magazinul online in paginile caruia aveti posibilitatea de  a vedea cele mai frumoase colectii de verighete in aur alb, roz, galben sau in culori combinate.

Revenind la paginile istoriei, dupa perioada Renasterii conceptul „puzzle” al verighetelor a fost reinventat, o alta forma a lor fiind adoptata pentru ca reprezenta un angajament al loialitatii in casnicie. Secretul consta in complexitatea inelelor, care erau formate din numeroase bucati si, o data dezlipite, ele erau foarte dificil de reconstituit. Asadar, daca sotia ar fi renuntat pentru o zi la inelul de casatorie, ea nu ar mai fi stiut cum sa il puna la loc.

O ultima frantura de istorie care ne atrage atentia consta in faptul ca barbatii din U.S.A au fost ultimii care au adoptat moda verighetelor, sotia fiind pana in cadrul secolului al XIX-lea singura care purtau verigheta pe inelar. Prin intermediul diverselor tehnici de marketing, barbatii erau incurajati sa poarte inelele casatoriei, obicei care avea sa fie implementat cu adevarat abia dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.