Obama grabeste o noua misiune pe Luna

Presedintele Statelor Unite va incerca sa „impace” cele doua programe spatiale ale Americii, civil (reprezentat de NASA) si militar (Pentagonul), in incercarea de a castiga o noua cursa spatiala in dauna comunistilor, anunta Bloomberg. De data asta, cei care vor sa (re)ajunga inaintea americanilor pe Luna sunt chinezii.

Echipa de tranzitie a lui Obama ia in considerare o colaborare intre Departamentul de Aparare al SUA si NASA, deoarece rachetele militare pot fi mai putin costisitoare si pot fi terminate inainte de 2016, atunci cand va fi gata modulul agentiei spatiale. Aceasta mutare vine in urma ingrijorarii Pentagonului ca planurile Chinei in ceea ce priveste explorarea spatiului ajung tot mai aproape de realizare. Asiaticii au lansat in septembrie a treia misiune umana in spatiu si planuiesc ca pana in 2012 sa trimita un robot de explorare pe Luna, urmand ca in anii urmatori primul echipaj uman chinez sa aselenizeze.

Exista o distanta de 5 ani intre momentul in care actuala racheta spatiala va fi retrasa din folosinta si lansarea din 2015 a navetei Orion. Aceasta va transporta un echipaj de sase persoane pana pe Statia Spatiala Internationala si, eventual, pe Luna. Obama a declarat ca ar vrea sa micsoreze acesta decalaj, in decursul caruia America va plati Rusia pentru transportul astronautilor.

Ultima oara cand o cursa spatiala a fost demarata era prin anii ’60, cand americanii si rusii isi disputau intaietatea in spatiu si, mai apoi, pe Luna. Efectele acelei curse au fost grabirea misiunilor spatiale si a tuturor descoperirilor care au urmat. Din pacate, din 1972, atunci cand ultima misiune Apollo a parasit suprafata Lunii, lucrurile au stagnat. Speram ca „amenintarea chineza” sa aduca (din nou) acele efecte benefice. Nu de alta, da’ urmatorul Revelion vreau sa mi-l petrec pe Luna!