Muzica si creierul. Feluri in care muzica iti afecteaza mintea si starea de spirit
Campul muzicii si al neurostiintei se extinde foarte mult si indica multe moduri benefice pe care muzica le poate implica si felul in care schimba creierul. Muzica afecteaza creierul si starea de spirit prin antrenarea emotiei, memoriei, invatarii si neuroplasticitatii si a atentiei. Privind numeroasele moduri in care muzica se angajeaza in creier, putem incepe sa intelegem modul in care crearea unui program muzical consistent poate viza si imbunatati anumite functii ale creierului.
1. Emotie
Cercetarile indica faptul ca muzica stimuleaza emotiile prin circuite specifice creierului. Putem vedea cu usurinta cum muzica si creierul se angajeaza in starea de spirit si emotie cand un copil zambeste si incepe sa danseze intr-un ritm. El se confrunta cu o stare de bucurie inaltata de muzica. De asemenea, vedem acest lucru atunci cand parintele si copilul se conecteaza prin melodie. Ati ascultat vreodata o mama cantand o melodie bebelusului ei? Probabil este una dintre cele mai semnificative experiente de legatura dintre oameni la care vei asista vreodata.
In afara muzicii care afecteaza creierul ca o experienta emotionala, este si o experienta fizica. Un motiv pentru aceasta este un hormon legat de legarea numita oxitocina. „Hormonul ingust”, cum se numeste uneori, poate fi eliberat prin cantari. Nu e de mirare ca muzica este o experienta atat de profunda emotionala in mintea mamei si a copilului! In plus, cercetarea indica faptul ca muzica afecteaza starea de spirit prin producerea unei game de alte molecule benefice in farmacia noastra biologica.
Ascultarea muzicii poate crea emotii de varf, care maresc cantitatea de dopamina, un neurotransmitator specific, produs in creier si care ajuta la controlul centrelor de recompensa si placere ale creierului. Adesea simtim ca emotiile sunt experimentate din inima noastra, dar o parte enorma a stimulului emotional este comunicata prin intermediul creierului. Un studiu realizat de Journal of Music Therapy arata ca folosirea cantecelor ca forma de comunicare ar putea creste intelegerea emotionala la copiii cu autism. Studiul incorporeaza cantece specifice pentru a descrie emotii diferite. De exemplu, o compozitie de Beethoven ar putea fi folosita pentru a reprezenta tristetea, sau cantecul „Fericit” de catre Pharrell Williams ar putea fi folosit pentru a reprezenta bucuria. Copiii ar putea atunci sa indice si sa identifice emotiile pe baza cantecelor care le-au reprezentat. Muzica a reusit acolo unde limba verbala a esuat. Muzica a reusit sa puna capat creierului si inimii. Muzica evoca si ne angajeaza emotiile in multe etape ale vietii noastre, atat individual cat si in grupuri. Muzica poate evoca cele mai profunde emotii din oameni si ne poate ajuta sa procesam teama, durerea, tristetea si resentimentele, chiar daca aceste emotii sunt tinute la un nivel subconstient.
2. Atentie
Ai auzit vreodata un cantec care te angajeaza atat de profund incat tine cont de atentia totala a mintii tale? Prin angajarea creierului si a atentiei noastre in mod corect, muzica este capabila sa activeze, sa ne sustina si sa ne imbunatateasca atentia.
Ascultarea muzicii ar putea ajuta creierul sa anticipeze evenimentele si sa aiba mai multa atentie. Pe de alta parte, cu totii am experimentat modul in care anumite tipuri de muzica, afectand in acelasi timp starea noastra de spirit, ne pot distrage atentia sau ne pot face neatenti fata de sarcinile la indemana. Acest lucru are sens. Spre deosebire de tacerea atenta a studiului anterior, unele melodii ne pot angaja negativ atentia, devenind parte a povestii sau a scenei cantecului. Versurile sunt descriptive si implica mintea noastra analitica, iar muzica lirica greu ar putea diviza atentia creierului multor oameni.
3.Memorie
Muzica poate contribui la redobandirea unor parti ale memoriei si la imbunatatirea sanatatii creierului si a calitatii vietii pacientilor cu Alzheimer. Exista o parte a creierului care asociaza muzica si amintirile atunci cand intalnim amintiri episodice emotionale, care sunt declansate de cantece familiare din trecutul nostru personal.
Muzica are o influenta majora asupra mintii si asupra starii de spirit. Ascultarea, fredonarea unei melodii, exersarea unui instrument muzical, toate aceste practici pot aduce numeroase beneficii vietii.