Movie Review: The Day The Earth Stood Still

Desi are o nota mica pe IMDB (5.5/10), este o adevarata placere sa vizionezi filmul, partea buna fiind aceea ca iti da posibilitatea de a reflecta asupra problemei Pamantului. Cu totii stim ca oamenii, de cand au aparut, nu au facut altceva decat sa exploreze noi teritorii si sa exploateze resursele planetei. Regizorul Scott Derrickson (scenaristul filmului “The Exorcism of Emily Rose”) exclude ideea de frica de extraterestri si transforma povestea filmului in doua tabere: PRO and AGAINST aliens!


Din pacate, numai cercetatoarea Helen Benson (Jennifer Connelly) intelege ca extraterestrul Klaatu (Keanu Reeves) este prietenul Pamantului. Aceasta incearca sa-l protejeze, stiind ca numai el poate reversa distrugerea planetei de catre nava-gigant. Replica-simbol a filmului este din partea lui Klaatu: “If the Earth dies, you die. If you die, the Earth survives.”..

Inca o idee buna a fost aceea de a nu transmite mesajul ca extraterestri sunt neaparat VERZI sau au ochii mari, asa cum putem vedea in aproximativ toate filmele SF. Klaatu are fizicul uman, dar are puteri telepatice si magnetice extraordinare. de asemenea, el este insotit de catre un alter-ego al sau, o entitate care ia forma unul robot gigant din metal viu. Acest robot isi face aparitia numai in prezenta violentei, pentru a-l proteja pe Klaatu si este indestructibil!

Mesajul filmului este unul tipic: Oamenii isi dau seama de greselile lor cand sunt “pe marginea prapastiei”, iar atunci este foarte greu sa dai timpul inapoi si sa repari totul. Cu totii ar trebui sa ne punem un semn de intrebare si sa ne imaginam ca a venit timpul sa facem ceva pentru casa noastra, pentru adapostul noastru si pentru tot ce inseamna viata pe aceasta planeta.