Migrenele si alimentatia
Acest articol contine un plan complet pentru prevenirea migrenei cu dieta. Timp de douazeci si cinci de ani, acest plan de dieta-migrena a transformat vietile nenumaratilor pacienti care au urmat programul Mundo. Dieta este esentiala pentru gestionarea migrenei, dar nu in modul in care va puteti astepta. Rodolfo Low a fost un chimist, profesor, consilier al Fundatiei Ford si suferind de migrena. Studiul de descoperire care explica ce o cauzeaza si cum poate fi complet prevenit prin dieta, el a prezentat rezultatele celor douazeci si doi de ani de cercetare clinica.
Desi exista o legatura intre nivelurile de insulina si migrena, el a concluzionat ca pacientii isi pot elimina migrenele printr-o mai buna gestionare a nivelului lor de zahar din sange, pentru care a recomandat o dieta hipoglicemica.
Aceasta dieta asa-numita migrena se reduce la o formula simpla: consumati mai multe proteine mai des si consumati mai putine carbohidrati simpli. Pe baza acestor idei, acest articol explica ce inseamna atunci cand oamenii se trezesc regulat cu dureri de cap, de ce este important sa consumati proteine dimineata si ce este in neregula cu micul dejun cu carbohidrati, batoane de energie si gustari dulci.
Dr. Low, un pacient care sufera de migrena din copilarie, a observat un model despre episoadele migrenei lui si a altora si a inceput sa faca cercetari clinice pentru a-si investiga ipoteza: atunci cand persoanele predispuse la migrene consuma alimente care contin carbohidrati simpli, cum ar fi zaharuri rafinate, sirop de porumb, fructoza si maltoza, primesc atacuri de migrena. De mai bine de doua decenii, Dr. Low analizeaza modul in care zaharul sau glucoza sunt metabolizate la pacientii care sunt predispusi la migrene. Este complicat (si, bineinteles, stiinta continua sa avanseze), dar in termeni extrem de simplificati, iata povestea:
Toate alimentele pe care le consumam sunt metabolizate sau descompuse intr-un zahar numit glucoza, care este prelucrat apoi de ficat inainte de a intra in sange. Unele dintre glucoza sunt utilizate imediat, iar altele sunt stocate ca grasime, astfel incat acestea sa poata fi accesate mai tarziu. Atunci cand pancreasul este hiperactiv (o afectiune numita hiperinsulinemie), el secreta prea multa insulina, hormonul care controleaza cantitatea de zahar din sange. Ca rezultat, prea mult zahar este consumat de excesul de insulina, ducand la o stare numita hipoglicemie sau scaderea zaharului din sange.
Hipoglicemia reduce energia organismului. Pentru a stimula energia, glandele suprarenale elibereaza hormonii „rapizi”, adrenalina si catecolamina. Aceste stimulatoare de energie, care sunt, de asemenea, produse ca raspuns la stres, cauzeaza sangerarea vaselor de sange, care determina eliberarea lipidelor numite prostaglandine, implicate in dilatarea si inflamarea vaselor de sange din capul dumneavoastra. Vasele de sange dilatate vizeaza nervii din jur, trimitand semnale catre creierul creierului si creierului si … acum aveti migrena.