Meditatia si beneficiile asupra creierului
Se pare ca oriunde te uiti in aceste zile, cineva trateaza beneficiile meditatiei asupra creierului si corpului pentru a intelege de ce meditatia este atat de calmanta si eficienta in reducerea stresului. Dar, cu toata seriozitatea, asa cum va fi usor sa sublinieze orice meditator experimentat, meditatia este mult mai mult decat relaxare.
Cine practica meditatia de o perioada mai lunga de timp si are o oarecare experienta stie, cu siguranta, efectele de durata care persista pe termen nelimitat. Exista ceva despre meditatia obisnuita si despre creier care te schimba fundamental in moduri subtile, dar profunde. Participantii la cursurile de meditatie au constatat reduucerea stresului si o stare de spirit mult mai buna.
Cercetatorii au observat ceva semnificativ in scanarea creierului participantilor care s-au implicat in practica de meditatie. Analiza RMN, care s-a axat pe zone in care studiile anterioare au descoperit diferente asociate meditatiei, au constatat o crestere a densitatii de materie cenusie a hipocampului, care este cunoscuta a fi o zona importanta a creierului pentru invatare si memorie. Ei au observat, de asemenea, ingrosarea materiei gri si cresterea in alte structuri ale creierului asociate cu constiinta de sine, compasiunea si introspectia.
Aproape toti participantii au raportat reduceri semnificative ale stresului, care s-au reflectat fizic in creierul lor prin scaderea densitatii de materie cenusie a amigdalelor, care este o structura cunoscuta care joaca un rol important pentru anxietate si stres.
Cu toate acestea, desi schimbarile mintale, emotionale, spirituale si fizice semnificative pot fi in mod clar experimentate destul de repede, unele dintre cele mai semnificative beneficii ale meditatiei asupra creierului sunt rezervate celor care se afla in ea pentru calatoria lunga. Desi practica meditatiei este asociata cu un sentiment de liniste si relaxare fizica, practicantii au sustinut mult timp ca meditatia ofera de asemenea beneficii cognitive si psihologice care persista pe tot parcursul zilei. Acest studiu demonstreaza ca schimbarile de meditatie induse de structura creierului pot sta la baza unor astfel de imbunatatiri raportate si ca oamenii nu se simt mai bine pentru ca petrec timpul in mod relaxant.
Meditatia schimba de fapt creierul si intr-o perioada remarcabil de scurta de timp.Este fascinant sa vedem plasticitatea creierului si ca, practicand meditatia, putem juca un rol activ in schimbarea creierului si putem creste bunastarea si calitatea vietii. Evident, meditatia afecteaza creierul si este un organ dinamic si receptiv fantastic.