Maternitate, sarcina si beneficiile meditatiei

Nu este nimic atat de profund ca o calatorie spre maternitate. De-a lungul celor noua luni, corpul unei femei sufera nenumarate transformari fizice – burta se extinde pentru a face spatiu pentru copilul in crestere, sanii se schimba in timp ce se pregatesc sa ofere lapte pentru bebelus si ligamentele se inmoaie pentru a se pregati pentru nastere.
Pentru o lunga perioada de timp, mamele trebuie sa se concentreze pe insotirea acestor schimbari fizice prin hranirea corpului cu vitamine prenatale, alimente sanatoase, exercitii fizice si suficienta odihna. Toate acestea sunt cunoscute pentru a ajuta la buna dezvoltare a unei sarcini sanatoase.

Cercetarile recente arata faptul ca, in aceasta perioada, corpul unei femei insarcinate nu este singurul factor cheie atunci cand vine vorba de o sarcina sanatoasa – sanatatea mintii sale este la fel de importanta. De fapt, conexiunea mintii si a corpului are un efect profund asupra sanatatii atat a mamei, cat si a copilului in timpul sarcinii. Din fericire, atunci cand vine vorba de mentinerea mintii sanatoase, nu este nevoie sa petreceti 30 de minute la sala de sport sau sa va asigurati ca va luati toate vitaminele. Tot ce aveti nevoie este un spatiu de sedere si cateva minute pe zi pentru a practica meditatia prenatala.

Beneficiile meditatiei in timpul sarcinii
Multe mame insarcinate ar putea fi surprinse sa afle cum meditatia ajuta copilul in curs de dezvoltare, dar si sanatatea lor emotionala. Cateva studii de cercetare recente arata ca meditatia poate ajuta femeile sa gestioneze stresul asociat sarcinii, sa ajute la prevenirea nasterii premature si sa le ajute sa faca fata temerilor legate de nastere. Nivelurile ridicate de stres si anxietate cresc factorii de risc pentru nasterea prematura in timpul sarcinii. Meditatia ajuta la scaderea nivelului de stres si ofera copilului dumneavoastra un mediu mai bun in care sa creasca. Studiile arata ca femeile care au participat la un program de constientizare prenatala au fost cu 50% mai putin predispuse sa nasca devreme in comparatie cu cele care nu au primit o astfel de educatie.

Meditatia imbunatateste totodata imunitatea,  asigurand sanatatea fizica pentru mama si copil. De asemenea, femeile care practica meditatia sunt mai putin tematoare in privinta procesului de nastere. Studiile arata ca persoanele care au participat la un antrenament de meditatie de patru zile au fost in masura sa scada intensitatea durerii fizice cu 40%. Sfaturile si tehnicile de meditatie a sarcinii pot usura procesul si il pot face mult mai suportabil.

 

Meditatia  ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol (hormonul de stres), care este asociat cu stresul fizic si emotional. Cercetarile arata ca nivelurile ridicate ale hormonului pot avea un impact negativ asupra dezvoltarii fizice si cognitive a copilului si sugereaza ca meditatia in timpul sarcinii poate aduce beneficii mamei si sanatatii mintale a copilului. Meditatia regleaza emotiile si le ajuta pe mamici sa treaca cu bine de aceasta experienta care le schimba existenta. Aceasta practica este utila atat in timpul sarcinii, cat si in perioada de dupa si va ofera beneficii numeroase pentru sanatate. Aceasta le ajuta pe femei sa consolideze conexiunea mintii si corpului si sa se bucure de o perioada infloritoare.