Materiale care pot afecta sanatatea bebelusului tau
Numeroasele cercetari recente au descoperit diverse cauze ale unor afectiuni prezente in randul copiilor mici, ce au legatura cu materialele din care sunt confectionate patuturile si saltelele pentru acestia.
Prin urmare, s-a dovedit stiintific ca in anumite cazuri, continutul materialelor din care sunt confectionate saltelele afecteaza direct evolutia sanatoasa a bebelusilor. De cele mai multe ori, producatorii lanseaza pe piata modele de saltele pentru bebelusi fabricate din spuma poliuretanica, care la randul ei are in compozitie petroleum si prezinta un risc foarte ridicat de aprindere langa sursele de caldura sau foc. In functie de cum este prelucrata aceasta spuma, poate sa contina diversi factori chimici periculosi pentru copilul tau.
Astfel, aceste studii tocmai arata ca majoritatea parintilor care se straduiesc sa investeasca in conforul micutilor lor, de fapt se expun la riscuri majore. Prin urmare, iata care sunt cele mai toxice si de evitat saltele pentru bebelusi:
1. Materialele cu acoperire waterproof
Mai simplu spus: PVC. Majoritatea saltelelor sunt acoperite cu o suprafata din vinil pentru a proteja interiorul de absorbtia umiditatii sau a lichidelor. Cu toate acestea, vinilul sau PVC-ul este renumit pentru toxicitatea sa, fiind considerat unul dintre cele mai daunatoare materiale pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea organismului uman. Reprezinta un amestec de petroleum cu clor. Aceste doua elemente fac parte din lunga lista a componentelor cancerigene.
Mai mult, odata ce PCV-ul este un plastic dur, inseamna ca sunt adaugate chimicale care transforma textura acestuia intr-una moale si flexibila. Pericolul principal este atunci cand copiii dorm cu capul pe aceste suprafete si absorb prin piele chimicalele. Astfel, deseori se ajunge chiar si la boli precum astmul, cancer sau dereglari ale rinichilor si ale ficatului.
2. Standarde daunatoare – PBDE
Deoarece PVC-ul este un material incandescent, riscurile pentru siguranta copiilor sunt majore. De aceea, exista cateva reglementari, ce obliga producatorii de saltele pentru bebelusi sa pastreze niste norme de flamabilitate. Asta se traduce printr-un continut si mai ridicat de toxicitate.
Principalele chimicale folosite sunt PBDE, care ajung de obicei in aer. Copii sunt expusi la aceste elemente toxice prin trei modalitati: atunci cand respira aerul din camera in timp ce dorm pe saltea, prin absorbtia in piele a particlulelor de PBDE sau prin contactul direct cu praful contaminat. Efectele negative asupra sanatatii se vad in aparitia unor afectiuni precum dereglari hormonale, intarziere in crestere si dezvoltare, probleme de invatare si de memorie sau chiar formatiuni canceroase.
Prin urmare, alternativa consta in modele ecologice de saltele pentru bebelusi, care vin in diverse variante si de obicei contin fibre naturale precum cocos sau bumbac.