Limiteaza-ti optiunile daca vrei sa fii mai fericit

Ca multe dintre conceptele pe care le vom discuta despre bani si fericire, controlul poate duce la fericire. Stim din cercetari sau din experienta proprie ca un control mai mare asupra spatiului, a carierei si a activitatilor de zi cu zi, va poate imbunatati in mod semnificativ fericirea. Oamenii doresc sa aiba alegeri atunci cand vine vorba de mediul lor. Cu toate acestea, prea multe alegeri va pot paraliza, ceea ce duce adesea la imposibilitatea de a alege. Profesorul Barry Schwarz descrie acest lucru drept paradoxul alegerii.
Chiar si procesul simplu de a alege pasta de dinti sau cerealele pentru copiii tai ar putea fi coplesitor. In cartea sa Paradoxul alegerii, Barry Schwartz contesta ideea ca alegerea mai multor optiuni este intotdeauna mai buna pentru noi. De fapt, el sustine ca procesul de cautare a celor mai bune optiuni poate chiar sa faca mai mult rau. Prin stabilirea standardului dvs. la „cel mai bun”, este posibil sa va condamnati la un sentiment neobosit de „ce ar fi daca”. Ce se intampla daca as fi actionat mai devreme, am asteptat prea mult etc.  Schwartz numeste aceasta „maximizare”, iar acest tip de comportament poate fi contraproductiv.

De fapt, Schwartz recomanda sa ne scadem standardele. Cautarea unui „bun” va duce la o viata mai fericita si mai sanatoasa, cu mai putin stres si mult mai mult timp pentru cei importanti care conteaza. El il numeste „satisfacator” si poate fi solutia in epoca noastra in care suntem presati de prea multa informatie si prea multe alegeri.

Oamenii tind sa se compare cu alti oameni din comunitatea lor si, prin urmare, fericirea lor poate sa creasca sau sa scada in functie de locul in care se vad in comparatie cu cei din jurul lor.

Lucrul interesant, insa, este ca Eisenberg a constatat ca numarul se va schimba pe masura ce salariile si bonusurile vor fi umflate. Numarul lor a crescut, deoarece toata lumea din jurul lor primea si mai multi bani. Cine ar putea fi fericit cu 2 milioane de dolari in pensie, care pareau ca niste bani la un moment dat, daca este mai mic decat bonusul prietenului tau anul trecut? Nu este cantitatea de bogatie care influenteaza fericirea, ci ceea ce aveti fata de vecinii vostri. Aceasta idee de a ne compara cu cei din jurul nostru si de a incerca constant sa tinem pasul este legata de ceva ce psihologii numesc banda de alergare hedonica. Ideea deriva din cuvantul hedonism, adica in cautarea placerii. Banda de alergare hedonica este pur si simplu un ciclu constant si in crestere al materialismului in cautarea placerii.

Un set de valori si o minte sanatoasa va ajuta sa iesiti de pe acea banda de alergare hedonica, obligandu-va sa va comunicati prioritatile financiare si sa va reevaluati definitia succesului sia a fericirii.

In cele din urma, experientele creeaza amintiri mult mai profunde decat lucrurile materiale. Acest lucru este adevarat in parte deoarece amintirile noastre sunt mult mai maleabile decat credem noi. Cercetatorii au sugerat ca este mult mai usor sa formezi o experienta decat un obiect material. Experienta este mai subiectiva, mai deschisa interpretarii. Asa cum arata Eisenberg cu intelepciune in cartea sa, experientele sunt aproape intotdeauna mai putin costisitoare si mai usor de trecut decat lucrurile materiale pretioase. El sugereaza, in cele din urma, ca viata neexaminata este mult mai costisitoare, pentru ca acele achizitii materiale fara minte niciodata nu pot umple golul in vietile noastre.