Influenta somnului asupra sanatatii
Atunci cand vine vorba imbunatatirea sanatatii noastre, majoritatea oamenilor se concentreaza pe dieta, nutritie, exercitii si obiceiuri de viata, cum ar fi meditatia si petrecerea timpului in natura. Cu toate acestea, ceva care este adesea trecut cu vederea sau nu este luat in considerare si este la fel de important ca oricare dintre acestea este calitatea somnului nostru.
Noi oamenii petrecem o treime din vietile noastre in pat: 229.961 de ore in medie pentru a fi exact. Orice lucru pe care il facem atat de mult timp va avea un efect major asupra sanatatii noastre. Comparati perioada de timp in care dormim (229.961 ore) la cat de mult timp petrecem mancand (32.098 de ore) si puteti incepe sa vedeti cat de influent este somnul.
Oamenii care dorm mai bine sunt mai sanatosi si mai fericiti decat cei care nu o fac
Persoanele care obtin o cantitate optima de somn de calitate sunt mai fericite, mai sanatoase, mai bine pregatite, traiesc mai mult, au o sanatate psihologica mai buna, sisteme imunitare mai puternice si au o incidenta mai mica a bolilor. Persoanele care nu obtin o cantitate optima de somn de calitate, indiferent de motiv, au niveluri exponential mai ridicate de tulburari psihologice, raporteaza niveluri mai ridicate de oboseala si depresie si sunt mai predispuse la boli decat omologii lor hraniti de somn.
Este suficient sa spunem ca obtinerea unui somn consistent, adanc si odihnitor este esentiala pentru sanatatea radianta si pentru bunastarea in viata. Poate ca mai mult decat orice altceva, echilibrul nostru hormonal delicat este responsabil pentru calitatea somnului nostru. La urma urmei, Melatonina, care reglementeaza ciclurile noastre de somn-trezire, este un neuro hormon puternic. Modul in care functioneaza sistemul nostru hormonal este legat de faptul ca dezechilibrele dintr-o zona tind sa afecteze toate celelalte zone datorita naturii in cascada a interactiunilor hormonale. Acesta este motivul pentru care femeile din menopauza au adesea probleme legate de somn – schimbarile in nivelurile de estrogen conduc la dezechilibre ale altor hormoni si la functia generala a organismului, care pot si afecteaza lucruri cum ar fi nivelurile cortizolului si melatoninei, ambele afectand dramatic capacitatea noastra de a ramane adormiti . Ca atare, mentinerea unui echilibru hormonal sanatos este cheia pentru obtinerea unui somn de calitate.
In timp ce hormonii de echilibrare pot fi un subiect complex, exista cateva lucruri destul de usor de facut pentru a ajuta lucrurile de-a lungul timpului:
- Obtineti cantitati regulate de lumina moderata de exercitii de 3 pana la 4 ori pe saptamana si zilnic daca este posibil
- Consumati un spectru larg de alimente din toate grupele de alimente cu grasimi abundente (de exemplu, ulei de masline, ulei de nuca de cocos, ulei de peste, ghee / unt si alte uleiuri nerafinate) in mod ideal organic si neprelucrate
Practicarea meditatiei in mod regulat este unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le puteti face pentru a imbunatati calitatea si durata de somn de care va bucurati. Este bine cunoscut faptul ca unul dintre principalele beneficii ale meditatiei este o reducere a stresului, care este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la lipsa somnului si a somnului de slaba calitate. In plus, meditatia activeaza si anumite parti ale creierului asociate cu relaxarea si odihna si dezactiveaza zonele asociate stresului. De exemplu, un studiu privind meditatia si stresul a aratat ca amigdala, zona creierului asociata cu stresul si reflexul de zbor sau lupta, s-a diminuat dupa doar opt saptamani. In acest studiu special, participantii au luat parte la un curs saptamanal de reducere a stresului si au meditat la domiciliu pentru o medie de aproximativ 30 de minute pe zi. Chiar si 5 minute pe zi pot avea beneficii vizibile si de durata asupra tiparelor de somn.