Industrie ecologica – ce poti face cu deseurile
Odata ce ne vedem ca traim in sisteme in continua evolutie, intelegerea noastra despre deseuri se schimba pentru totdeauna. Vedem ca deseurile nu sunt deseuri daca alimenteaza un proces ecologic.
Aceasta abordare este notiunea ca, de la cladiri la tapiterie, la utilitati, putem proiecta procese productive astfel incat produsele lor reziduale sa hraneasca alte procese vii decat sa le faca rau.
Cu cativa ani in urma, in frumoasa Manizales din Columbia femeile care nu aveau un loc de munca au castigat un venit bun prin utilizarea deseurilor din prelucrarea locala a cafelei in ciuperci extrem de hranitoare. Deseurile din ciuperci au devenit hrana pentru animale. Aceasta conexiune de cafea-la-ciuperci-la-alimentare a creat 10.000 de locuri de munca in Columbia.
Imaginati-va daca cele 16 milioane de tone de deseuri acum lasate in putrefactie si care emit gaze cu efect de sera pe fermele de cafea din intreaga lume ar alimenta cultivarea ciupercilor. In plus, daca fiecare dintre cele aproximativ 25 de milioane de ferme de cafea din lume a generat doar doua locuri de munca in crestere de ciuperci, deseurile de cafea ar putea oferi 50 de milioane de locuri de munca producatoare de proteine la nivel global. Si fermele de ceai ar putea face acelasi lucru cu deseurile lor.
In Kenya, de exemplu, zgomotul de apa – un invadator stralucitor si strain – a gasit o chemare onorabila sub forma de substrat pe care satenii o folosesc acum pentru a creste ciupercile hranitoare, o parte din cultura locala.
Ciupercile au devenit aproape magice in puterile lor. Ele pot realiza totul, de la uciderea termitelor pana la filtrarea toxinelor, de la deseurile agricole pana la curatarea deversarilor de petrol – toate folosind geniul naturii.
Industria ecologica – o industrie care hraneste direct alta – este un pas spre a lasa in urma notiunea de deseuri. O alta poveste simpla, dar puternica, provine din Japonia, care in sapte ani a redus deseurile municipale cu 40 la suta. Au venit cu o modalitate de a folosi mancarea aruncata – cu ajutorul unei ciuperci bineinteles – pentru a produce acid polilactic pentru bioplastica. Se face aproape la temperatura camerei, economisind energie, iar reziduurile hranesc animale. Cultivand rapid, bioplastele sunt produse in principal cu porumb cu combustibili fosili, inlocuind culturile alimentare.