HTC HD

Unii stiu, sunt impotriva advertising-ului, asa cum e el acum. Mi se pare ca seamana cu politica. Nu conteaza produsul, ci doar cum il promovezi. Bine, imi iau salariul din publicitate. Ok. Incerc sa traiesc cu asta pana oamenii vor plati bani pentru zambete.

Tuturor incercarilor de-a ma asocia cu vreun produs le-am raspuns, in ultimii ani, in general cu un refuz politicos. Unora, insa, le-am venit in intampinare cu urmatoarea propunere: dati-mi voie sa spun ce cred despre produs. Majoritatea n-au avut incredere nici in mine dar nici in propriile produse. Cu unii m-am inteles. Audi mi-a lasat o masina pe mana ca sa scriu despre ea, BMW la fel, era cat pe-aci sa povestesc eu, si nu Coelho, cum am acasa, pe cuvant, un laptop HP.

Acum e randul HTC HD. Voila:

Acum cateva luni mi-am dorit un iPhone, in principal pentru administrarea mobila a site-ului. Vodafone nu are iPhone. Am cautat un substitut si mi-am luat un HTC Diamond. Am fost multumit si nu prea. Eram fan Nokia de vreo 15 ani. Diamond-ul n-avea short-cut-urile care-mi trebuiau. Avea colturi. Era de dama. Browserul Opera era insa sensational, mult mai bun decat Safari-ul de la Apple.

Vodafone mi-a trimis HD-ul (hei, Luiza:)). E prima data cand simt ca as putea parasi Nokia pe veci. Ma simt bine cu el in mana. E greu. E barbatesc. E rotunjit exact cat trebuie.

Accesibilitate

– Au rezolvat mult problemele de shortcut. Cauti contactele, ai optiunile de-a trimite mesaj, de-a le sterge, etc, la indemana.

– Tastatura virtuala este de senzatie. Daca vrei s-o cauti pe Diana apesi doar pe tastele 342 (d-i-a) si deja Dianele se insira. Orice tastare in plus o gaseste pe cea cautata (e vara-mea, serios)

– Mesajele, camera, muzica, alarma, agenda, aplicatiile, net-ul, setarile, toate sunt la o singura apasare pe touch screen-ul imens (800X480px).

– Slide-bar-ul este mult imbunatatit, in general aplicatia TouchFlo 3D e mult mai buna.

Touch Screen-ul

– Se simte foarte pregnant schimbarea producatorului. Atentia pe care trebuia s-o acorzi atingerii la Diamond poti s-o folosesti la volan. Ecranul simte bine ce vrei.

– Nu mai exista o fosta mare problema: cand pui degetul pe ecran pentru a opri o agenda in derulare (vezi video) HD-ul stie ca vrei doar atat si nu sa suni la un numar sau sa pornesti o aplicatie. Way to go.

– E mare. Nu mi-a trebuit o clipa creionul telefonului.

– Nu se zgarie. La Diamond trebuia sa fii atent.

– Senzitivitatea e reglata bine, nu am apucat inca sa instalez vreo alicatie de setare, dar inca n-am nevoie.

– Functionarea pe verticala e ok. Dupa ce-am instalat un freeware de pe net (Gsen), pot folosi qwerty-ul virtual si mod panoramic, chiar si la sms-uri.

Net-ul

– WiFi, 3G, HSDPA

– Opera, care m-a uimit si la Diamond. E un browser bun, un dublu click pe un articol face zoom in direct pe el.

Camera

– 5 megapixeli

– Obiectivul din spate e protejat mai bine ca la Diamond, unde trebuia sters din cand in cand.

– Accesibilitate usoara la fotografii, zoom-ul se face desenand cu degetul un cerc in jurul punctului de interes.

– Multe setari, inclusiv albul (temperatura).

– Punctul de focus il pui cu degetul, in orice punct al imaginii.

Memorie

– Nu poti avea probleme, are slot microSD, vine echipat cu unul de 8GB.

 

Baterie

– Daca nu deschizi WiFi-ul permanent si nu stai pe 3G, te poate tine linistit doua zile. De fapt pe mine ma tine atat bateria si, credeti-ma, eu vorbesc.

Probleme

– Se blocheaza in anumite momente pentru cateva secunde. Daca instalezi un HotFix (freeware) se pare ca se rezolva.

– Ar prinde foarte bine butoane on/off mai accesibile pentru WiFi si 3G, pe care le folosesti des pentru a proteja bateria.

– E greu de folosit tastatura virtuala in masina. Asta e unul din punctele foarte sensibile. Daca nu simti butoanele trebuie sa te uiti. Daca te uiti la ecran nu te mai uiti prin parbriz.

– Cand ma suna cineva si trag in stanga bara de raspuns, grafica e rudimentara. (Ramane un pic din bara Ignore pe ecran, arata ciudat)

– Daca aleg ca soneria sa fie acompaniata si de vibratie, aceasta din urma continua inca vreo 2 secunde dupa ce-am raspuns. Practic telefonul nu poate fi pus inca la ureche.

– Nu pot fi asociate mp3-uri la alarme, decat cu soft instalat ulterior.

– Pe cele pe care le mai gasesc, le voi publica intr-un update.

 

Concluzii

Pentru mine ca dependent de telefon, agenda si net, HD-ul a fost o revelatie. E o experienta puternica, nu prea are cum sa nu-ti placa. Ma bazez pe intuitie si pe reactia amicilor care l-au incercat.

In afara de problemele inerente telefoanelor cu touchscreen, nu are cum sa nu-ti placa. E solid, e frumos, e puternic, e sexy. Ok, o zic: e smart.

Vezi cateva secvente cu HTC HD
Specificatii pe scurt

-Windows Mobile 6.1 Professional
-procesor Qualcomm 7201A la 528MHz
-512MB ROM / 256MB RAM (+32MB la procesor)
-display WVGA-dimensiuni: 115mm x 62,8mm x 12mm-GPS, HSDPA
-camera de 5 Megapixeli (fara blitz)
-slot de card microSD
-acumulator de 1350 mAH
-intrare pentru casti de 3,5 mm.