Guantanamo Bay isi demonstreaza puterea de convingere

Cinci detinuti ai celebrei inchisori militare, acuzati de implicarea in atacurile de la 11 septembrie 2001, au trimis judecatorului militar Stephen Henley o scrisoare in care cer audierea imediata, in vederea asumarii vinovatiei. Printre acestia se numara si cel despre care se crede ca ar fi creierul din spatele intregii operatiuni, Khalid Sheikh Mohammed.

Ziarul The Guardian noteaza ca scopul acestei scrisori este de a grabi procesul in care cei cinci sunt implicati si, deci, sentinta. Care sentinta? Pai, e vorba numai despre pedeapsa capitala. Oare ce i-o fi determinat pe Ramzi Binalshibh, Mustafa Ahmad al-Hawsawi, Ali Abd al-Aziz Ali, Walid Bin Attash si Khalid Sheikh Mohammed sa-si doreasca accelerarea judecatii? S-ar putea ca cei cinci sa nu fie foarte multumiti de conditiile oferite de Guantanamo Bay.

Detinutii sunt acuzati de terorism, de planuirea atentatelor alaturi de al-Qaida si de 2,973 de crime – acesta fiind numarul total al victimelor de la 11 septembrie.

Cei cinci pot fi printre ultimii prizonieri ai Guantanamo Bay, inchisoarea fiind aproape de, spun unii, o bine-meritata „retragere”.