Greşeli frecvente în scrierea CV-urilor

În ultimul timp printr-o anumită conjunctură mi-a fost dat să-mi treacă prin mână aproape 100 de CV-uri. Toate ale unor studenţi. 99 % dintre ele conţin aceleaşi greşeli şi doar foarte puţine dintre ele sunt originale (unele chiar prea originale, imprimate pe hârtie roz). Este vorba despre o activitate part-time adresată în special celor din primii 2 ani de studenţie şi plătită destul de bine (50 euro/săptămână), însă care presupune anumite activităţi şi în week-end.

Prea multe expresii artificiale, prea multe abrevieri şi acronime, prea multe cuvinte negative şi acelaşi format pentru toate. Se pare că toţi au abilităţi precum “lucrul în echipă”, “flexibilitatea muncii”, “atenţie la detalii” sau “automotivaţie”, toţi sunt persoane “sociabile” cu “capacitate de comunicare remarcabilă” şi gâdesc “rapid şi precaut”, toţi îşi doresc de la acest post “contactul cu o echipă tânără şi dinamică”, “formarea experienţei profesionale” sau “câştig financiar motivant”. Par copiate după un anumit tipic ceea ce mă face să am o părere destul de comunistă despre candidaţii respectivi.

Atunci când scrii că hobby-ul tău este pescuitul, mă voi gândi la faptul că vinerea vei vrea să pleci mai repede sau să ai liber pentru că vrei să pleci pe Mureş cu băieţii la o partidă de week-end. Ori s-ar putea ca în week-end să am nevoie de tine. Când citesc că eşti “o fire sociabilă cu capacităţi deosebite de comunicare” mă gândesc că eşti toată ziua cu telefonul în urechi şi cu degetele pe taste, cu messengerul pornit.

CV-ul este poate primul contact cu potenţialul angajator şi ar trebui să spună despre tine exact esenţialul, motivul pentru care eşti tu cel mai potrivit pentru postul respectiv. Fii conştient că nu eşti singurul care aplică entru acel post şi încearcă să faci CV-ul tău evident printre toate celelalte. Fă-l să mă atragă, să mă facă să te ţin minte.

Cred că ar trebui introdus în programă un curs care să ţină măcar un semestru şi în care actualul student şi totodată viitor căutător de slujbă bine plătită, să fie îndrumat să-şi construiască un curriculum vitae corespunzător domeniului în care a fost pregătit.

Nu trebuie să ne mai întrebăm de ce nu avem locuri de muncă bine plătite din moment ce nu ştim să ne vindem pentru angajatori!