Francezii fumeaza din ce in ce mai putin

British American Tobacco (BAT) a anuntat recent ca vanzarile de tigari din Franta au stabilit un record negativ in anul ce tocmai s-a incheiat, informeaza Reuters. Se pare ca motivele pentru care francezii cumpara tot mai putine tigari sunt interzicerea fumatului in spatiile publice si pretul tot mai ridicat al tutunului.

Divizia franceza a BAT sustine ca in 2014 s-au vandut 54,4 miliarde de tigari, cu 2,7% mai putin decat in 2013 si cu 30 de miliarde mai putin decat cu zece ani in urma. „Piata franceza nu a fost niciodata atat de jos, iar statisticile arata ca, atunci cand vine vorba de tutun, ce este pierdut, nu mai poate fi recuperat”, sustine BAT intr-un comunicat oficial.

Interzicerea fumatului in majoritatea locurilor publice a intrat in vigoare la inceputul anului 2007. Incercarile guvernului francez de a „insanatosi” populatia au continuat dupa numai un an cu excluderea cafenelelor si a cluburilor din cercul restrans al spatiilor in care fumatul era permis. In ceea ce priveste pretul tigarilor, acesta a crescut in ultimii zece ani de la 2,96 €, la 5,30 €.

Cu toate acestea, pretul ridicat al tutunului in Franta nu pare a fi un impediment suficient de mare pentru fumatori. In 2014, una din patru tigari fumate pe teritoriul francez era cumparata din alta tara.

smart guess: Este interesant de urmarit cum vor fi afectati fumatorii din tara noastra de decizia similara luata de autoritatile romane nu cu mult timp in urma. Imi vine greu sa cred, totusi, ca una dintre activitatile de baza din Romania se va impiedca de-un astfel de… ciot.