Fondurile nerambursabile – o sansa in plus pentru tinerii cu initiativa
Majoritatea persoanelor care au sub patruzeci de ani doresc sa isi deschida o afacere pe cont propriu, asta pentru ca respectivele castiguri care le intra in cont de la locul de munca nu le sunt de ajuns. Ce-i drept, intr-o societate in care banul isi pierde treptat din valoare, nu este de mirare faptul ca fiecare persoana isi doreste cu ardoare sa isi maximizeze profitul in urma orelor de lucru, alegand varianta antreprenoriatului. Insa, lucrurile nu sunt asa de simple cum ne-am fi dorit, drept dovada foarte putine persoane reusesc sa isi lanseze fara eforturi financiare supraomenesti afaceri stabile care functioneaza deopotriva in mediul offline, dar si in cel online. Un mic procentaj dispune de economii cu greu acumulate, un alt procentaj se bucura de avantajele financiare aduse de un loc de munca bine platit. Si totusi, cei mai multi „viitori” antreprenori trebuie sa se gandeasca la alte alternative, fondurile europene nerambursabile fiind cheia spre un inceput promitator.
Chiar si asa, strategia de creare magazin online cu fonduri europene trebuie sa fie foarte bine gandita, pornind de la scrierea propriu – zisa a planului de afaceri, si pana la background-ul profesional pe care il veti oferi in sprijinul credibilitatii dumneavoastra. Pentru un antreprenor incepator, informatia de baza este aceea ca finantarea nerambursabila nu insumeaza toate cheltuielile aferente proiectului propus, ci o suma importanta din aceasta trebuie sa fie achitata chiar de beneficiar. Sursele sunt mai putin relevante pentru cei care aproba proiectul, insa decisive pentru cei ce urmeaza sa isi porneasca prima afacere. Asadar, acestia ajung fata in fata cu doua solutii. Pe de-o parte, am vorbit despre presupusele economii efectuate pe cont propriu, sprijin financiar ce ar putea veni fie din partea parintilor, fie din randul apropiatilor sau dintr-o mostenire neprevazuta. Pe de alta parte, exista optiunea creditului bancar, aceasta varianta impunand la randul sau o sumedenie de conditii.
Pentru a stii inca de la bun inceput cum sa va ganditi planul de afacere, va prezentam cele cateva criterii de care vor tine bancile cont in acordarea imprumuturilor. In primul rand, societatea bancara la care apelati va analiza sustenabilitatea si profitul pe care il ofera, ipotetic, proiectul propus de dumneavoastra. Bineinteles, acesta nu este singurul criteriu pe baza caruia veti primi, sau nu, un raspuns afirmatv, insa reprezinta o parte importanta pe care trebuie sa o puneti la punct. In al doilea rand, bancile doresc sa verifice experienta actionarului sau a actionarilor intr-un domeniu de activitate similar, analizand panta financiara a celorlalte afaceri pe care le intretineti in mod concomitent. Daca vorbim despre o persoana foarte tanara, aceasta etapa iese din discutie, iar centrul atentiei se orienteaza catre conditiile pe care le ofera piata, catre abilitatea propriu – zisa de a produce profit a proiectului respectiv, dar si catre concurenta.
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca fiecare antreprenor are o sansa in obtinerea finantarilor nerambursabile din partea Uniunii Europene, important fiind fie sa detina un statut bine definit in lumea afacerilor, atribut care sa ii afirme expertiza in segmentul antreprenoriatului, fie sa gandeasca un proiect cu sanse cat mai ridicate de reusita, pliabil pe conditiile oferite de societatea actuala.