Filmele lui 2015

Entertainment Weekly a publicat lista celor mai asteptate filme din 2015. Pentru ca la ei filmele de Oscar, ca The Wrestler, The Curious Case of Benjamin Button sau Revolutionary Road, s-au lansat deja sau iau drumul cinematografelor in saptamanile care urmeaza, revista americana a indexat filmele pentru care mai avem un pic de asteptat.

·         Pe 1 iulie se va lansa Public Enemies, cu Johnny Depp si Christian Bale, in regia lui Michael Mann. Este un film despre zilele de inceput ale FBI-ului, Depp jucand rolul gangsterului John Dilinger, iar Christian Bale pe cel al agentului federal Melvin Purvis.

·         Pe 22 mai cel mai nou film din seria Terminator, Salvation, va ajunge in cinematografe. Tot cu Christian Bale in rolul principal, intruchipandu-l pe John Connor ajuns la maturitate, acesta este al doilea Terminator care nu-l are pe James Cameron ca regizor, sarcina revenindu-i de aceasta data lui McG, cel care a regizat noua serie din Charlie’s Angels.

·         In octombrie, Spike Jonze revine si schimba macazul. Dupa Being John Malkovich si Adaptation, el regizeaza Where the Wild Things Are. Este vorba despre ecranizarea unei povesti pentru copii, in care Jonze imbina animatia cu jocul actorilor.

·         6 martie este o data pe care fanii benzilor desenate au notat-o de multa vreme in calendar. Adaptarea pentru marele ecran al graphic novelului Watchmen, una dintre cele mai cunoscute si apreciate carti de acest gen, se lanseaza. Toti cei care au vazut deja filmul lui Zack Snyder, regizorul 300, spun ca Watchmen va avea cel putin acelasi impact ca si The Dark Knight.

·         De pe aceasta lista nu putea sa lipseasca Harry Potter and the Half-Blood Prince, penultimul film al seriei. Desi trebuia initial sa fie lansata in aceasta iarna, pelicula regizata de englezul David Yates va avea premiera pe 17 iulie.

·         La sfarsitul lui mai Pixar lanseaza un nou film de animatie despre care deja se aud numai cuvinte de lauda. Up este povestea unui batran care se hotaraste sa-si paraseasca viata anosta si… decoleaza, legand o multime de baloane de casa in care locuieste.

·         Pe 19 iunie, va avea premiera Year One. Filmul regizat de Harold Ramis (Ghostbusters, Ziua Cartitei), cu Jack Black si Michael Cera in rolurile principale, spune povestea a doi oameni din Epoca de Piatra, care sunt alungati din tribul lor si trec prin diferite scene ale Vechiului Testament.

·         Incepand cu luna mai vom putea afla povestea inceputurilor celui mai cunoscut dintre mutanti. X-Men Origins: Wolverine il are pe Hugh Jackman in rolul principal si pe Liev Schreiber in rolul lui Sabertooth, fratele si dusmanul lui Wolverine.

·         Pe 15 mai Tom Hanks isi reia rolul din Codul lui DaVinci in Angels and Demons. Desi actiunea din cartea lui Dan Brown se petrece inaintea povestii din „teoria conspiratiei lui DaVinci”, producatorii au decis sa ecranizeze Angels and Demons ca sequel, pentru a nu incarca mintile privitorilor.

In ceea ce priveste filmele romanesti, Cotidianul a facut o lista a celor mai asteptate proiecte din 2015. Printre acestea se numara Intalniri incrucisate, de Anca Damian, cu Andi Vasluianu, Mimi Branescu si Matti Ristinen in rolurile principale. El va avea premiera la sfarsitul acestei luni. In februarie urmeaza lungmetrajul lui Adrian Sitaru, Pescuit sportiv. Filmul ce-i are pe Maria Dinulescu, Ioana Flora si Adrian Titinei in rolurile principale a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic. In martie se va lansa cel mai nou film al lui Stere Gulea, Weekend cu mama, avandu-le pe Adela Popescu si Medeea Marinescu in rolurile principale. Tot in aceasta primavara, Radu Jude isi lanseaza primul lungmetraj, asteptat de mai toti cinefilii romani – Cea mai fericita fata din lume. Colectia de scurt-metraje Amintiri din Epoca de Aur nu are inca o data fixa de lansare, dar producatorii spun ca va iesi cu siguranta anul acesta. Filmul reuneste regizori ca Hanno Hoffer, Cristian Mungiu si Constantin Popescu. Tot in 2015 se preconizeaza ca se vor lansa si cele mai noi filme semnate de Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu, Intermediar si Aurora. In ceea ce priveste filmele independente, Florin Piersic Jr. pregateste, ca un fel de raspuns la Totul despre Sex, Nimic despre dragoste.

Se anunta, asadar, un an 2015 destul de prolific in filme. Rabdare si popcorn!