Fericirea: o persecutie fara sfarsit

Desi o mare parte din cercetarile privind fericirea sunt recente – care au aparut inca de la inceputul anilor 2000 de la nasterea unei psihologii pozitive – trebuie subliniat faptul ca interesul pentru secretele fericirii dateaza de secole. Intr-adevar, tema cum sa fii fericita a fost o preocupare a filosofilor, teologilor si savantilor de mii de ani. De la filosofii greci si romani din Occident la ganditorii budisti si confuciani din Est, intrebarile legate de „viata buna” au fost cu siguranta proeminente de-a lungul anilor.

In domeniul psihologiei, partea de concentrare a leului s-a concentrat istoric asupra reducerii mizeriei si a gestionarii bolilor. Cu toate acestea, au existat cativa pionieri de-a lungul anilor care au incercat sa investigheze chestiuni precum multumirea, prosperitatea, fericirea si inflorirea. Acesti indivizi precum Abraham Maslow, Carl Rogers si Marie Jahoda. Pentru ei, intrebarile legate de implinire, fericire si functionare optima au fost considerate critice pentru intelegerea starii umane.

In ciuda unui interes indelungat fata de acest subiect, aparitia unei psihologii pozitive s-a dovedit a fi un punct remarcabil de cotitura in domeniul cercetarii fericirii si a dus la un boom extraordinar atat in ​​mediul major, cat si in mediul academic. Pentru prima data in istorie, cercetatorii au inceput sa abordeze interesul nostru neclintit in fericire prin utilizarea unor metode riguroase de cercetare stiintifica.

Astazi, stim mai multe despre cum sa gasim fericirea si sa imbunatatim bunastarea decat in ​​orice alt moment al istoriei. Mai degraba decat sa ne bazam pe marturii sau teorii, ne putem baza pe stiinta si cercetare pentru a ne calauzi in cautarea unor modalitati de a fi fericiti. Cercetarile recente ne-au ajutat sa intelegem care strategii fac si nu stimuleaza bunastarea noastra pe termen lung. Mai presus de toate, scopul acestui articol este de a va prezenta aceste constatari si de a va invata abilitatile necesare pentru o viata mai fericita.