Echilibrul energetic holistic

In medicina corpului mintii si a multor arte holistice, ne bucuram de ideea echilibrului ca o mentalitate performanta – una care este deosebit de buna pentru a elibera stresul. Adaugam in perspectiva occidentala Principiul universal al yin-yangului ca element esential pentru intelegerea completa a conceptului de echilibru. Acest lucru se datoreaza faptului ca conceptul de yin-yang ofera o imagine foarte clara a energiei, deoarece exista in toate lucrurile de la cel mai mare si cel mai mic, forta si informatiile care o contin si impulsul sau continuu.

„Cercul simbolului yin-yang reprezinta natura cooperanta a tuturor lucrurilor.”

Cercul simbolului yin-yang reprezinta natura cooperanta a tuturor lucrurilor. In medicina holistica, consideram aceasta cooperare energetica Legea universala: conceptul se aplica tuturor lucrurilor din Univers – noi insine si tot ceea ce facem. Culoarea intunecata din simbol se refera la yin, energia universala feminina in toate lucrurile, de la cea mai mica particula la Universul insusi. Culoarea deschisa se refera la yang, energia masculina universala, de asemenea, in toate lucrurile. Aici, termenii barbat si femeie se refera la energii specifice, nu la gen. Observati ca in coloratia intunecata a simbolului, exista un punct de lumina; iar in colorarea usoara, exista un punct de intuneric. Conceptual, aceasta se refera la nevoia universala de (si echilibru) atat de yin, cat si de yang, oriunde putem vedea si nu numai. Nu puteti avea unul (yin sau yang) fara celalalt. Ai nevoie de ambele (yin-yang) pentru echilibru si armonie.

Echilibrul este un concept esential si serios in medicina holistica si in traditiile asiatice. Cuvantul China se traduce prin „mijloc”, „centru” sau „regat de mijloc”. Ca si in cazul multor concepte bazate in aceste traditii, exista straturi de sens sub cele superficiale si multe avantaje de cultivat si de crescut. Intr-o maniera similara, practicienii de arte martiale studiaza o forma sau o postura doar pentru a invata patru ani mai tarziu, cand cred ca au stapanit-o, ca exista o alta forma mai avansata – cu un concept si beneficii mai profunde – apoi alta si alta. In Occident, putem deveni frustrati de aceasta idee – atunci cand un student castiga o diploma, multi cred ca acest lucru inseamna ca este terminat cu educatia lor. Am auzit personal multi oameni spunand lucruri similare cu „Bine, asta este – s-a facut cu asta. Acum sunt pregatit pentru altceva. ”