Din nou prezente romanesti la Festivalul de la Berlin

“Katalin Varga”, o coproductie Romania-Marea Britanie-Ungaria, participa in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, informeaza Mediafax. Filmul, regizat, scris si coprodus de englezul Peter Strickland, este prima prezenta romaneasca din ultimii 16 ani in competitia Berlinalei, dupa “Patul conjugal”, in regia lui Mircea Daneliuc.

Pelicula este produsa de Tudor si Oana Giurgiu (din partea Libra Films) si regizorul filmului. Proiectul a intrat in atentia producatorilor romani la Festivalul de Film de la Salonic, atunci cand acesta a fost prezentat in sectiunea Agora. Filmarile au avut loc la Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe, cu un budget redus si o echipa restransa.

Rolurile principale sunt interpretate de Hilda Peter, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, si Tibor Palffy, de la Teatrul din Sfantu Gheorghe, ambii actori avand la activ numeroase premii. Katalin Varga reprezinta debutul in lung-metraj pentru englezul Peter Strickland.

O alta prezenta romaneasca in competita de la Berlin este Anamaria Marinca, actrita interpretand un rol principal in pelicula Sturm, regizata de Hans-Christian Schmidt. Tot la Festivalul de la Berlin, dar in afara competitiei, va avea premiera si primul lung-metraj al regizorului roman Radu Jude, “Cea mai fericita fata din lume”. La sectiunea scurtmetraj participa “Renovare”, de Paul Negoescu, si “Bric-Brac”, de Gabriel Achim.

smart wish: Multa bafta tuturor romanilor (si partenerilor lor) de la Berlinala! Speram ca acesta sa fie doar inceputul “sezonului” de festivaluri de film, 2015 pregatind destule filme romanesti care merita mai mult decat cinematografele pustii din tara.