Din culisele unui centru de printare & copiere: cum funcționează imprimarea?
Este uimitor că în momentul de față există posibilitatea de a citi aceste cuvinte la computer; în secolul al XV-lea, ar fi fost la fel de uimitor să poată fi citite într-o carte. Acesta a fost momentul în care tehnologia de tipărire a ajuns la punctulu culminant și invenția tiparului modern a făcut posibilă reproducerea cărților în sute și mii de exemplare. Altfel, ar fi fost necesară copierea acestora, una câte una, manual.
Cu toate că ziarele, cărțile și tot felul de alte materiale tipărite se deplasează online, imprimarea este la fel de importantă astăzi ca și în trecut. Deci, cum mai exact cum funcționează tipărirea? Centrul de copiere dedicat, Copyzone.ro, dorește să explice câteva lucruri de bază din acest domeniu.
Ce este imprimarea?
Imprimare înseamnă reproducerea cuvintelor sau a imaginilor pe hârtie, plastic, țesătură sau alt material. Poate implica orice, de la a face o singură reproducere a unei piese unice, la răsturnarea a milioane de copii ale celui mai recent Harry Potter. De ce se numește imprimare? Cuvântul „imprimare” vine în cele din urmă un cuvânt latin, premĕre, ceea ce înseamnă „a apăsa”; fiind vorba despre orice tip de imprimare care implică apăsarea unui lucru asupra altuia.
Unele forme populare de imprimare, cum ar fi fotocopierea și imprimarea cu jet de cerneală și laser, lucrează prin transferul de cerneală pe hârtie. Această tehnică utilizează căldură sau electricitate statică.
Tipuri de printare:
Relieful este cel mai cunoscut tip de imprimare. Dacă ați folosit vreodată o mașină de scris veche, ați folosit imprimarea de relief. Ideea de bază este aceea că faceți o versiune inversă, de lipire (relief) a tot ceea ce doriți să imprimați pe suprafața plăcii de imprimare și pur și simplu să o acoperiți cu cerneală. Deoarece suprafața de imprimare este deasupra restului plăcii, numai această parte (și nu fundalul) preia orice cerneală.
Gravura este exact opusul tipăritului în relief. În loc să faceți o suprafață mai înaltă de imprimare, săturați sau răzuiți o imagine în ea. Când doriți să imprimați de pe plăcuță, o acoperiți cu cerneală, astfel încât cerneala umple locurile pe care le-ați săpat. Apoi, ștergeți placa curată, astfel încât cerneala să fie îndepărtată de pe suprafață, dar să rămână în depresiunile pe care le-ați sculptat.
Imprimarea offset transferă, de asemenea, cerneala dintr-o placă de imprimare pe hârtie (sau alt material), în locul plăcii care apasă direct pe hârtie, fiind implicat un pas suplimentar. Placa cu cerneală se apasă pe o rolă moale, transferând imaginea imprimată pe ea, iar apoi rola se apasă pe suprafața de imprimare . Astfel încât, în loc de presa care imprimă direct suprafața, imaginea imprimată este mai întâi decalată față de cilindru și numai apoi transferată .
Printarea color
În mod tradițional, presele de imprimare au folosit o singură culoare de cerneală (negru), însă imprimarea fotografiilor și a lucrărilor a fost mult mai dificilă. Acestea trebuiau imprimate cu mai multe nuanțe. Problemă a fost rezolvată atunci când oamenii au descoperit cum să simuleze nuanțele de gri folosind ceea ce se numește metoda de semitonuri.
Este o modalitate simplă de a transforma fotografiile și desenele în imagini realizate din mici puncte negre de dimensiuni diferite, pentru a da impresia că sunt făcute din mai multe nuanțe de gri.
Pentru a tipări în culori, trebuie să fie utilizate cel puțin patru cerneluri diferite: trei culori de cerneală primare și negru. Dacă există o imprimantă cu jet de cerneală cu cartușe înlocuibile, veți știi că puteți imprima orice culoare pe hârtie albă utilizând cele trei culori cian (un fel de albastru turcoaz), purpuriu (roșu purpuriu) și galben.
Teoretic, poți produce negru cu cantități egale de cian, magenta și galben, dar în practică ai nevoie și de o a patra cerneală pentru a produce un negru profund. De aceea, tipărirea colorată este adesea denumită proces de patru culori, uneori ca imprimare CMYK („Cyan”, „Magenta”, „Yellow” și „K”-negru). La fel ca și în cazul tipăririi alb-negru, procesul de semitonuri poate fi folosit și pentru a crea nuanțe variate de culoare.
O gamă larga de servicii de printare, copiere, scanare documente și laminare poate fi oferită de echipa bine pusă la punct a celor de la Copyzone.ro.
Email: copy.zone@yahoo.com
Website: https://copyzone.ro/servicii/centru-printare/printare/
Telefon: 0722 300 958