Despre longevitate

Comutarea pe genele de longevitate
Am petrecut multi milioane de ane sarbatorind mancarea si gatirea acesteia ca apoi sa ne abtinem.  Cand mancarea era abundenta, naturala si neafectata de factori externi. Femelele au devenit fertile si atat barbatii, cat si femelele s-au imbatat si au pus pe masa musculara si au stocat rezervele de grasime. Cand vremea era slaba, natura simtea ca supravietuirea noastra a fost amenintata de o posibila foamete – femelele au devenit infertile si toate sistemele de reparatii si regenerare au fost activate, asigurand supravietuirea noastra pana la vremuri mai abundente.

Intermitent fasting

Absenta de la hrana pentru perioade scurte, ca o modalitate de a curata corpul si mintea, are o istorie care se intoarce cu milenii in urma. Medicinii indigeni, calugarii budisti, misticii crestini si altii ar trai numai pe apa timp de cateva zile pentru a-si face creierul sa functioneze optim si sa se roage. In acest proces, ei isi vor repara si moderniza corpul in mod natural printr-un proces biologic numit autofagie. Cu toate acestea, nu este nevoie sa repetati carbohidratii, inclusiv fructele, pentru mai mult de 18 ore in acelasi timp. Repararea creierului incepe sa se intample rapid, iar ceata cerebrala incepe sa se clatine in cateva zile. Chiar si in perioada Ramadanului, perioada de post de o luna, care este una dintre cele mai sacre practici ale islamului, in care musulmanii doar se roaga de la rasarit pana la apus in fiecare zi. Atata timp cat beti multa apa si va abtineti de la exercitii viguroase in timpul postului, puteti constata ca nici macar nu veti avea senzatia de  foame sau, daca se intampla, cu siguranta nu va va deranja.

O forma de post intermitent implica sa nu mancati niciun fel de aliment sau ceva ce se transforma in zahar in sangele dvs. intre orele 6:00. si amiaza de a doua zi. Acest post de 18 ore zilnic va va aduce in cetoza, o schimbare metabolica care se intampla atunci cand celulele dvs. epuizeaza energia din carbohidrati si zaharuri si descompun grasimile intr-un combustibil puternic cunoscut sub numele de cetone. Apoi, creierul dvs. incepe sa arda cetone pentru combustibil.

In mod ideal, veti urma aceasta rutina de post pentru tot restul vietii, sau cel putin pentru cat timp doriti sa pastrati sanatatea voastra vibranta.