De la muncă adunate…

Vă spuneam aici că, în ultimii 4 ani de când lucrez la UAB, am auzit o mulţime de perle din domeniul IT, care de care mai fascinante. V-am dat atunci şi câteva exemple, iar pe măsură ce mi-am amintit şi altele, le-am aşternut într-un draft şi aşa se face că, azi avem un nou articol. Aşadar…

Sunetul de la mouse

Ni se semnalează telefonic faptul că, într-un birou, boxele de la computer nu scot sunet de câteva ore deşi sunt pornite.

Ca să mă asigur că boxele sunt conectate, îi cer celui aflat la celălalt capăt al telefonului să verifice dacă mufa verde este conectată în portul corespunzător din spatele unităţii centrale. Îmi răspunde afirmativ şi pentru că nu găsesc nicio altă explicaţie, mă deplasez la faţa locului pentru a face o constatarea. Ajuns în uşa biroului respectiv, văd, de la câţiva metri, cum pe mochetă atârnă deconectat firul cu mufa verde de la boxe:

– Păi, uitaţi, firul cu mufa verde atârnă pe jos! Ziceaţi că e conectat.

Mirat, dar foarte sigur pe el, “reclamantul” îmi taie din scurt elanul:

– Cum poţi spune aşa ceva?! Uite-l aici, e conectat. Şi îmi arată, mândru de el, mufa verde de la… cablul de mouse, conectată în portul PS2 din unitatea centrală.

Şi, de atunci, suntetul vine de la mouse…

***

Degete obosite

Datele care se introduc în programul ce gestionează admiterea studenţilor la studiile de licenţă şi de master trebuie introduse cu majuscule şi cu diacritice pentru a exista o uniformitate. Îi explic acest lucru unei profesoare, aflată la o vârstă respectabilă, ce făcea parte din comisia de admitere şi o rog să respecte întocmai aceste indicaţii.

După vreo 3-4 ore, doamna respectivă vine revoltată la mine şi îmi reproşează:

– Tu crezi că noi suntem proştii tăi? Mi-au amorţit degetele. Să ne laşi în pace, să scriem şi cu litere mici. Eu nu mai pot sa stau toată ziua cu o mână pe Shift şi cu cealaltă să apăs toate celelalte taste. Nu pot scrie doar cu o mână. Am pus candidaţii să ţină apăsată tasta Shift, dar nu ne putem face de ruşine în halul ăsta.

După ce mi-am revenit din şocul acuzării, m-am dumirit şi mi-am dat seama că nu i-am explicat stimatei doamne profesoară despre existenţa tastei Caps Lock şi astfel ea a dedus că pentru a scrie cu majuscule trebuie ţinută apăsată, în permanenţă, tastaShift. Şi a ţinut-o. Vreo 3-4 ore…

***

Imprimantă de reţea?

Ni se reclamă faptul că imprimanta, proaspăt achiziţionată, montată şi instalată, nu mai funcţionează:

– Am verificat şi cablul de curent, e în priză, cablul de date este conectat şi la imprimantă şi la calculator, dar tot nu merge.

Mă deplasez la locul cu pricina şi constat, cu stupoare, că mufa USB de la cablul de date era introdusă în mufa de reţea a calculatorului şi nu într-un port USB corespunzător. Şi atunci am aflat şi eu că mufa USB se potriveşte perfect în portul de reţea din unitatea centrală…

***

Dacă n-ai bilă…

Pe vremea când mouseul optic nu era atât de popular, la Departamentul de Informatică apare o solicitare în legătură cu o “defecţiune gravă” la un mouse.

Deplasat la faţa locului, colegul desemnat pentru a rezolva marea problemă constată că mouse-ul cu pricina nu mai avea… bilă. Era căzută sub birou.

***

Prea multe fișiere

Una dintre secretare avea un shortcut pe desktop de la un folder aflat pe partiția de date. Într-o zi ne anunță, îngrijorată, că nu mai poate accesa acel folder.

Ajuns la calculatorul ei am constatat că folderul respectiv nu mai exista pe partiția de date ci doar scurtătura de pe desktop. Foarte relaxată, secretara mi-a explicat cum a observat că accesând shortcutul de pe desktop și folderul de pe partița de date ajungea la aceleași fișiere și crezând că sunt situate în locații diferite s-a gândit să le șteargă dintr-un loc pentru a nu mai ocupa spațiu pe disc. Iar apoi a golit și Recycle Bin-ul.

***

Calculatorul buclucaș

Pentru că la unul dintre compartimente a fost angajat un coleg nou, am cerut serviciului de aprovizionare achiziționarea unui calculator. Șefa serviciului de aprovizionare a fost derutată de faptul că nu am trecut pe referatul de necesitate și componentele periferice ale calculatorului – tastatura și mouse-ul, așa că nu ne-a mai consultat și a comandat un calculator așa cum a crezut ea de cuviință. După câteva zile ne-a anunțat că a fost achiziționat calculatrul și trebuie să-l ridicăm din magazie. Ajunși în magazie am găsit un calculator. De birou.

***

Pe măsură ce îmi voi aminti sau se vor mai petrece evenimente asemănătoare, am să le adaug într-un articol viitor.