De ce Braila?

Fiecare oraş îşi are propria frumuseţe, insa ca Istoria oraşului Brăila nu mai este nici una, menţionat pentru prima data in 1368 sub numele de Brayla într-un vechi document de transport si comerţ acordat de către negustori braşoveni.

Dea lungul timpului acest minunat oraş s-a confruntat cu diferite evoluţii , prima fiind in anul 1538-1540, acesta fiind ocupat de către turci iar evoluţia sa istorica fiind urmata de către războiul ruso-turc din anul 1828-1829 insa in ciuda acestor răsturnări istorice, frumosul oraşul cunoscut sub numele de Brăila s-a putut bucura la începutul secolului XX de o frumoasa creştere economica chiar si sociala, creştere datorata transporturilor maritime.

Transporturile

Din timpuri imemorabile, brăileni au avut ca ocupaţie principal agricultura, creşterea animalelor si pescuitul(fiind cunoscut pentru insula marea a Brailei, insa principal activitatea economica a oraşului a reprezentat-o transporturile maritime, in 1836 fiind declarant un port liber,înfiinţând in 1836 prima camera de Arbitraj Comercial iar in 1882, Bursa de cereale si bunuri, datorita acitivtati înfloritoare economice ale oraşului a luat forma Curtea Comerciala si Banca Comerciala.

Cel mai înfloritor an al oraşului Brăila a fost 1911, an ce a reprezentat o adevărata încântare pentru toti comercianţi romani, oraşul ocupând 22% din comerţul romanesc si 20% din import.

Datorita acestor cresteri semnificative in anul 1924 oraşul Brăila s-a putut bucura de prima “sponsorizare” străine de care Societatea Franco-Romana, apogeul oraşului fiind din nou atins in 1937 perioada in care a avut loc cel de-al XII–lea Congres general al Uniunii oraşelor din România.

Datorita interesului acordat de către investitori străini si a situaţiei comerciale din frumosul oraş portual, au fost înfiinţate următoarele centre comerciale:

European Retail Park Brăila (hypermarket Carrefour, Altex, Bricostore, Promenada Mall, Elvila, Flanco World, Cinema City), fiind una dintre cele mai frumoase atracţii ale oraşului.

2 supermarketuri Billa (Șoseaua Buzăului și Strada 1 decembrie 1918) ,fiind printre primele mari centre comerciale deschise din oraş.

2 supermarket Lidl ( Cartier Vidin și Bariera Călărașilor/Piața Dorobanților), cel mai nou fiind cel din zona Barierei Calarasi , acestea sunt doar unele dintre cele mai cunoscute , oraşul având un număr mult mai mare de centre comerciale.

Cultura

Datorita frumoasei perioade prin care a trecut oraşul, frumoasele flori ale culturi şi-au făcut simţită activitatea culturala începând cu dezvoltarea accentuate a învăţământului si continuând pana la ridicare aşezărilor ce au avut ca scop găzduirea a numeroase acte de cultura.

In 1817 a fost inaugurată prima şcoală sub numele lui “Vasile Dascălul” , in 1932 îşi începe activitatea Scoala Publica cu dascăli plătiţi de stat iar in 1861 a fost înfiinţată scoala de fete, astfel in 1906 exista 33 scoli.

Ca un semn de mulţumire a dezvoltării învăţământului local, in Bucureşti a fost deschis in 1918 Căminul studenţesc brăilean, fiind primul de acest fel, in prezent in Brăila exista in jur de 50 de scoli si peste zece licee si doua universităţi “Dunărea de Jos” si “Constantin Brancoveanu”.