De-acum, toate telefoanele, SMS-urile si emailurile ne sunt inregistrate

De ieri, toate datele referitoare la telefoanele, mesajele si emailurile date sau primite de orice cetatean vor fi inregistrate de catre operatorii de comunicatii, anunta cotidianul Gandul. Conform legii, vor fi colectate doar datele expeditorului si destinatarului, nu si continutul comunicarii.

Justificarea acestei initative este lupta impotriva terorismului. Datele despre fiecare utilizator vor fi pastrate cel putin 6 luni. Desi dispuneau deja de tehnologia necesara “urmaririi”, operatorii de telefonie si internet vor trebui sa faca investitii suplimentare, deoarece acum ei sunt obligati prin lege sa preia datele tuturor, tot timpul. Aceste date vor fi la dispozitia procurorilor, putand fi accesate chiar si fara un mandate judecatoresc, in cazurile considerate urgente.

Mai precis, datele care vor fi stocate sunt, in cazul apelurilor telefonice, numarul apelantului si cel al apelatului, localizarea acestora, durata, data si ora apelului. In cazul SMS-urilor, vor fi pastrate in bazele de date numerele si numele expeditorului si destinatarului, precum si ora si data la care mesajul a fost trimis, respectiv, primit. Din emailuri, vor fi inregistrate data si ora la care acestea au fost trimise si adresele de mail si de IP.

smart guess: Discutia care se naste in urma acestei legi este una foarte veche. Sigur, sunt parti bune si parti rele. Totusi, am senzatia ca, desi doreste sporirea sigurantei, aceasta masura va creste paranoia in randul populatiei si va pune umarul la nasterea multor teorii ale conspiratiei.