Daca PNL pleaca, PNL pleaca de tot

Una dintre ultimele explicatii pentru agitatia din politica este fortarea procedurilor de alegere a primului ministru.

In mare si cuvinte simple, e cam asa:

Dupa alegeri, daca presedintele Basescu va incerca sa forteze un prim-ministru, parlamentul se va feri de alegeri anticipate. Deputatii si senatorii vor fi cheltuit prea multi bani pentru a repeta alegerile, cu nesiguranta ca vor fi realesi. Le ramane insa parlamentarilor urmatoarea gaselnita: sa nu asigure cvorum in sedintele de validare a premierului. In cazul acesta, ramane in Victoriei, cu puteri depline si pe termen nelimitat guvernul de dinainte de alegeri. Guvernul Tariceanu. Este una dintre mizele din cauza carora PNL nu-si poate permite pierderea guvernului, nici macar cu doua saptamani inaintea alegerilor.

PDL, pe de alta parte, isi ajuta presedintele de la Cotroceni atacand guvernul din toate partile, inclusiv prin fluturarea in permanenta a celebrei mariri de 50% pentru salariile profesorilor. Sindicatele raspund, se pare, la comenzile PDL-ului si ale lui Traian Basescu. Unul dintre liderii sindicalistilor din invatamant, Catalin Croitoru, este candidat intr-o circumscriptie din Bucuresti pe listele … tanaaaam…PDL.

Desi dob.ro sustine ca fiind justificata amanarea cresterilor salariale in contextul crizei, scenariul ar explica si incapatanarea cu care guvernul Tariceanu rezista presiunilor PDL si a sindicatelor, prin Avocatul Poporului.