Curentul “green building” ajunge la Euromateria: Proiecte cu perspectiva intr-o piata competitiva
Exista o serie de motive pentru care firmele de constructii se indreapta catre proiecte ecologice si durabile. Reducerea utilizarii energiei si reducerea consumului de apa sunt printre primele probleme de mediu abordate de o constructie ecologica si durabila. Reducerea deseurilor din constructii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si conservarea resurselor naturale reprezinta unele dintre celelalte probleme de mediu care pot fi atenuate prin implementarea unor solutii ecologice de constructie.
Exista, de asemenea, un aspect financiar pentru ca firmele de constructii sa adopte curentul “green building”. Scaderea consumului de energie si de apa echivaleaza cu scaderea costurilor la facturile de utilitati. Cladirile ecologice beneficiaza de costuri anuale de functionare mai mici, de unde rezulta chirii mai mici si valori de constructie reduse fata de cladirile neecologice.O serie de stimulente si scutiri de taxe pot fi obtinute prin trecerea la constructiile de tip green building. In ultimii ani, guvernele de stat si locale au adoptat legi privind industria constructiilor pentru a diminua impactul asupra mediului. Insasi capitala impune anumite tipuri de cladiri pentru a incorpora acoperisuri verzi si panouri solare pe constructii noi.
Reciclarea materialelor de constructii
Activitatile de constructii si demolarile genereaza o cantitate uriasa de deseuri. Firma de constructii Euromateria se dedica reciclarii materialelor rezultate din demolari, stimuland conservarea unui spatiu mai sanatos pentru locuitorii zonelor in care aceasta dezvolta proiecte.Otelul, cuprul si alte metale pot fi reciclate. Betonul poate fi utilizat ca agregat pentru beton nou sau ca material de baza pentru constructia drumurilor. Lemnul poate fi regenerat, iar alte componente, cum ar fi corpurile de iluminat si usile pot fi stocate si utilizate in alte cladiri. Cealalta parte a ecuatiei este proiectarea si construirea intr-un mod care utilizeaza materiale reciclate sau care incorporeaza materiale care pot fi salvate sau reciclate odata ce cladirea a ajuns la maturitate.
Cladiri fara consum de energie
“Nearly zero energy buildings” (NZEB) devin o tendinta populara in industria constructiilor, iar firma de constructii Euromateria este un promoter desavarsit al acestui curent in Romania. Cladirile fara consum de energie (sau redus) sunt cele care genereaza cat mai multa energie regenerabila pe care o consuma cladirea in fiecare an. De obicei, energia este generata la fata locului prin panouri solare, turbine eoliene sau prin producerea de energie geotermala. In unele cazuri, cladirile sunt net-pozitive, adica genereaza mai multa energie decat consuma.
Aproape orice tip de cladire, comerciala, institutionala sau civila, poate fi proiectata si construita respectand rigorile unei cladiri fara consum de energie, de la scoli si cladiri de birouri pana la magazine si stadioane. Aceste cladiri sunt proiectate si construite pentru a minimiza consumul de energie in mai multe moduri. Acestea includ aspecte cum ar fi iluminarea cu LED-uri, senzorii de miscare si sistemele de gestionare a energiei cladirilor pentru conservarea energiei.
Design rezistent si constructie durabila
Un aspect al constructiei durabile, caruia i-a fost dedicata o atentie deosebita din partea firmei de constructii Euromateria in ultimii ani, vizeaza designul si constructia durabila. Proiectele de succes din partea unor firme de constructii precum Euromateria Bucuresti au traversat numeroase schimbari pana la a se ajunge la varianta ideala, totul pentru ca atat structura, cat si estetica edificiilor sa ramana durabile.
Constructia durabila inseamna pur si simplu o rezistenta a materialelor care dau fiinta unui edificiu, in special in zonele predispuse la fenomene meteorologice extreme. Acestea sunt, de obicei, specifice la nivel local, capitala fiind afectata de astfel de dezastre naturale doar in cazul seismelor puternice.
Cu un design si o constructie rezistenta, constructiile urbane promit o durabilitate standardizata impotriva conditiilor meteorologice extreme, cum ar fi inundatiile, cutremurele, vantul, supratensiunile, incendiile etc. Fima de constructii Euromateria are in desfasurare proiecte de constructii indraznete, cu ajutorul carora da startul unei noi abordari. Firma investeste in materiale de constructii mai ecologice, punand un un accent puternic pe impactul acestora asupra mediului inconjurator. Astfel, Euromateria se constituie ca un sustinator vehement al curentului “green building” din Romania, motiv pentru care ramane un partener cu traditie pentru institutii de stat si jucatori din industria retail care isi stabilesc filiale si in Capitala.