Cum sa stergi amintirile urate

Realitatea este formata de perceptie, iar perceptia se bazeaza pe amintiri care ne mint in mod constant. Amintirile creeaza o serie de obiceiuri, asociatii si modele care te fac sa fii cine esti astazi. Iti place sau nu, esti un produs al trecutului tau. Prezentul tau este modelat de el, iar viitorul tau depinde de el. Dar trecutul nu trebuie sa va defineasca. Nu este real. Amintirile tale sunt la fel de plastice ca si creierul tau si poti invata cum sa stergi amintirile rele. Cu o intelegere corecta a memoriei, puteti sa o manipulati pentru a renunta la trecut, pentru a va impiedica temerile si a trai fericirea. Exista trei pasi implicati in procesul de transformare a unei experiente intr-o memorie:

1. Achizitia: Achizitia apare atunci cand creierul, care lucreaza impreuna cu garda de corp la baza sa, primeste si proceseaza stimuli externi. Pe masura ce cititi acest paragraf, creierul dvs. incepe sa formeze o retea neuronala bazata pe informatiile pe care le achizitioneaza.

2. Consolidare: Majoritatea informatiilor care apar in creier se pierd in memoria pe termen scurt, dar unele dintre ele devin o parte din memoria pe termen lung. Pentru a implanta o experienta in memoria pe termen lung, neuronii sunt conectati prin cai ce formeaza colectiv retele neuronale mari. Acestea sunt harti fizice care se materializeaza ca structuri din creier, reprezentand o amintire. Procesul de consolidare a acestor cai de constructie a unei retele de memorie se numeste consolidare. Modul in care fiecare memorie (fie ca este vorba de o memorie fericita sau dureroasa) este consolidata depinde de diversi factori, inclusiv de cata atentie ati acordat evenimentului, impactul emotional pe care l-ati avut. Daca va schimbati pur si simplu acest lucru, acesta va disparea din memorie. Daca va concentrati asupra continutului si il aplicati, veti obtine memoria experientiala necesara pentru a consolida cunostintele in subconstientul dvs.

3. Recuperarea si reconsolidarea: Recuperarea este atunci cand trageti o experienta anterioara din creierul dvs. si o aduceti in prezent. In timpul recuperarii, creierul dvs. activeaza un neuron care declanseaza ceilalti neuroni in acea retea de memorie. Daca o parte a unei memorii este activata, cum ar fi obiectivele, sunetele sau gusturile pe care le-ati experimentat, se aprinde restul neuronilor din acea retea. Reconsolidarea este ceea ce are loc in timpul preluarii. Este creierul tau desenand informatii din diferite regiuni si punand aceste bucati impreuna ca o amintire consolidata pentru a o aduce in constiinta ta.

Eficienta fiecaruia dintre acesti pasi depinde de multi factori, inclusiv de gene, de sanatate, de niveluri de stres si de sisteme de credinta, pentru a numi cateva. Indiferent de locul unde va aflati acum, memoria dvs. este plastica, deci poate fi imbunatatita si vindecarea amintirilor poate aparea.

Cum sa stergi amintirile neplacute

Faptul ca suntem incurcati in trecut nu inseamna ca toti avem nevoie de terapie pentru a prospera. Problema cu multe forme de terapie este ca va duce inapoi in timp dintr-o stare foarte dezmatata in prezent. Pur si simplu deschiderea inimii tale despre trecut nu te elibereaza de el. Cand este facut incorect, procesul de calatorie in timp agraveaza doar stresorii si temerile cauzate chiar de evenimentul care te-a adus la terapie in primul rand. Aceasta intareste impactul negativ al evenimentului trecut, creand o asociere neplacuta intre reteaua neuronala a acelei memorii si starea dvs. actuala de stres.

Trebuie doar sa ne indreptam spre trecut in masura in care afecteaza negativ cine suntem astazi si care vrem sa fim maine. Nu putem face nimic pentru a le aduce inapoi sau a schimba evenimentele reale. Tot ce putem face este sa ne schimbam si sa ne stergem memoria daca si cand trebuie. Odata ce va concentrati pe ceva care va imputerniceste si va simtiti emotia favorabila adanc in voi, reveniti in trecut pentru a gasi si a sterge memoria proasta sau evenimentul care va impiedica sa luati masuri pentru a va imbunatati viitorul. S-ar putea sa stiti care este evenimentul inaintea timpului. Daca nu, utilizati toate exercitiile de constientizare pentru a afla mai bine unde ati trecut in istoria dvs. un moment care a creat o anumita convingere lipsita de putere fata de voi sau fata de lumea din jurul vostru.