Cum sa determini cat de mare este nevoia de caldura a casei tale

Nicio persoana nu cred ca ar vrea sa nu aiba suficienta caldura iarna sau sa dea bani pe echipamente de incalzire care sa nu aiba puterea necesara de a-i incalzi casa. Tocmai de aceea am scris acest articol, pentru a va ajuta sa calculati cam care ar trebui sa fie puterea de functionare a centralei termice, astfel incat sa iti iei una care sa se potriveasca pe deplin nevoilor tale. Aceste calcule vor contribui si la eficienta energetica a sistemului de incalzire.

Ce e de stiut inainte de a determina puterea centralei termice?

In primul rand, vom lua in considerare capacitatea de incalzire a surselor de caldura. Obiectivul nostru este sa avem un sistem cu randament maxim, care pentru un consum minim de energie sa asigure minimul de caldura necesar pentru a incalzi o locuinta.

In al doilea rand, conteaza foarte mult si numarul, dar si dimensiunea dispozitivelor care distribuie caldura: numarul de convectoare, de calorifere, radiatoare sau suprafata acoperita de sistemul de incalzire in pardoseala.

In al treilea rand vom tine cont de diametrul tevilor prin care circula gazul sau lichidul responsabil de incalzirea dispozitivelor, mai precis diametrul acelor tevi care fac legatura intre centrala termica si aparatele ce distribuie caldura in locuinta.

Alimentarea unei centrale termice

Fiind pusi in contextul costurilor operationale ale sistemului de incalzire, gazul natural pare a fi cel care iti ofera cea mai economica solutie pentru centrala termica, mai ales daca e vorba de o centrala in condensare care este capabila sa converteasca aproximativ 90% din energia utilizata in caldura.

E evident ca pretul gazului o sa creasca foarte mult in viitorul apropiat, asta din cauza faptului ca rezervele de gaze naturale sunt limitate si cererea pentru gaz pur este intr-o continua crestere.

Dupa gaz, peletii, carbunele si lemnul par a fi a doua cea mai eficienta solutie de alimentare a centralelor termice. Peletii, cel putin, sunt considerati a ocupa prima pozitie in topul surselor de alimentare prietenoase cu mediul inconjurator, dat fiind faptul ca poti recicla si folosi foarte multe lucruri pentru a crea peletii respectivi.

Marea problema a centralelor cu combustibil solid este aceea ca au nevoie de mentenanta periodica si de folosire frecventa.

Cand vine vorba de electricitate ca sursa de alimentare pentru o centrala termica, cel mai bun mod de a o folosi este prin intermediul unei pompe de caldura, fie ea una direct prin aer sau prin apa.