Cum sa aveti o atitudine corecta

Ati primit vreodata sfatul „Aveti o atitudine buna” sau „Incercati doar sa fiti mai pozitivi”? Aceasta este adesea profunzimea si amploarea instructiunilor pe care majoritatea dintre noi le primim pentru dezvoltarea gandirii noastre. Exista, desigur, mai mult decat asta.

Cuvintele pe care le rostim celorlalti si gandurile pe care le auzim in mintea noastra, adauga si creeaza povestile noastre personale. Povestile alea modeleaza si creeaza realitatile noastre. Cuvinte la povesti, povesti la realitati. Aceasta este puterea limbajului.

Am avut o tanara venita sa ma vada pentru ca avea probleme de imagine corporala. Am inceput sa vorbim despre cum se simtea si despre modelele de limbaj. Dupa ce am sapat putin mai adanc, am identificat ceva ce numesc „eveniment de seminte de poveste”.

In fiecare Craciun, intreaga ei familie avea sa se adune, sarbatoreasca si sa faca schimb de cadouri. Ea a deschis unul dintre cadourile ei (un tricou) si l-a tinut sus pe toata lumea. Rasul a izbucnit imediat (mai ales din partea matusii ei cu suflet, care i l-a dat). S-a uitat la partea din fata a camasii si a vazut o pisica plina de desene animate cu cuvintele „Nu sunt gras, sunt doar dezosata” langa cap. Dadu camasa si fugi afara din camera plangand.

Aceste cuvinte, „Nu sunt gras. Sunt doar dezosata ”, au invadat mintea ei. In cele din urma, cuvintele s-au transformat in povesti definitorii vietii. Povestile definitorii vietii s-au transformat in realitatea ei. Aceasta este puterea limbajului.

Puterea modelelor de limbaj

Cuvinte: „Nu sunt gras, sunt doar dezosat.”
Povestiri: „Imi urasc corpul. Am nevoie sa exersez si mai mult. Dar atunci nimic nu merge cu adevarat pentru mine. Poate ca exista o noua dieta pe care sa o incerc. Dar daca nu merge asta. De ce alte fete au atat de mult mai usor? Imi urasc corpul.”
Realitate: probleme de imagine corporala / tulburari de alimentatie