Cum sa ai un echilibru dentar

Am fost invatati sa ne spalam de doua ori pe zi pe dinti si sa vizitam regulat medicul dentist pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase si pentru a preveni dezintegrarea dintilor, dar numarul uluitor de cavitati, coroane, canale radiculare si dintii extrasi confirma ca ceva este rau. Desi exista o multime de promisiuni parodontale, variind de la ata fluorura la apa de gura subtire, problemele legate de dinti sunt mai frecvente ca niciodata.
Gurile noastre sunt un microcosmos care reflecta macrocosmosul dezechilibrelor de pe planeta noastra. Dezechilibrul dentar reflecta lipsa noastra de simbioza in relatiile noastre cu corpul nostru, productia globala de alimente, medicina si mediul inconjurator. La nivel microscopic, tot ceea ce se intampla in gura noastra se intampla in lume: eroziunea smaltului si a solului, coroziunea sistemica, oasele sfaramate, mucegaiul in casele noastre, triclosanul din pasta de dinti, toxinele care se scufunda in graba, fermele de fabricatie cu ciuperci , poluantii pe cer, efectele adverse ale uleiului de petrol, glifosatii care afecteaza gingiile, intestinele si solul; defrisarea, fluorizarea, pesticidele si antibioticele care muta microbii, buzunarele de guma care se erodeaza, bolile cronice, mercurul din gurile si marile noastre, alergenii de mediu, agentii patogeni care ne ataca. Aceste lucruri ameninta granitele corpului nostru si granitele planetei noastre.
Gura este portalul principal in corpurile noastre. Interfata, aceasta absoarbe si asimileaza lumea noastra. Sistemele endocrine, imune si digestive sunt strans legate de microbiomul gurii noastre. Prin intelegerea microbiomei umane, intelegem ca sanatatea noastra orala depinde de microbiome infloritoare; si ca gazde omenesti la acest banchet de bacterii, cheia vitalitatii in corpurile si gurile noastre este echilibrul bacterian.

Ceea ce stim acum este ca multe dintre procedurile parodontale si medicamentele din stomatologia moderna perturba bacteriile benefice ale gingiilor noastre si muta microbii gurii noastre. Multe din practicile noastre de ingrijire orala suprima imunitatea. In schimb, trebuie sa ne impacam cu comunitatea noastra bacteriana pentru gume si dinti sanatosi. Avem nevoie de fluierul florei noastre orale si de prietenia cu bacteriile organismului nostru. Trebuie sa renuntam la produsele, practicile si antibioticele care fac microbii nostri sa se miste, sa ne patrunda dintii si sa defrisam flora ecologiei noastre orale.

 

Cand vine vorba de ingrijirea dintilor si a sanatatii orale, putem stapani harta gurii noastre. Cu informatii de varf de la stomatologi buni, acum putem intelege cum sunt proiectate corpurile noastre cu un fluid dentinal care actioneaza ca o periuta de dinti invizibila.  Putem vedea ca gurile noastre pot fi incubatoare de infectie si ca trebuie sa cream o bariera pentru microbi.