Cum sa ai o sanatate orala mai buna

Exista mai multe bacterii intr-un sarut decat exista oameni pe planeta. Gurile noastre sunt o menajerie microbiana. Cheia pentru sanatatea orala este mentinerea unui microbiom ecologic echilibrat si divers. Produse chimice in albirea dintilor, umpluturi, clatiri si fluoruri, surfactantii sudosi ai pastelor de dinti, bombe atomice antibiotice pe bacterii, masticarea meselor de glifosati si pesticide, canalele radiculare infectate cu focalizare, masa metalica a mercurului, a titanului si a nichelului – toate acestea au ars inteligenta stupului habitatului nostru oral. Aceasta defoliere a florei noastre orale a facut microbi extinsi si mutanti, ducand la schimbari ecologice complexe ale sanatatii cavitatii bucale, ducand la gingivita, halitoza, cavitati, aftoasa orala, sangerari si gingii care se retrag. Gura noastra, odata ce un microhabitat umed de homeostazie, devine o oaza de oxigen infricosata de activitate anaeroba, mancand imunitatea noastra si trimitand boala sistemica in tot corpul.

La fel cum iritatii toxici si alimentlee chimice provoaca intestinele infiltrate prin perforarea microscopica a intestinelor, spalarea si frecarea gingiilor noastre cu medicamente si substante chimice caustice cauzeaza gingii neetanse. Bacteriile din gura noastra nu intra in mod normal in fluxul sanguin, dar procedurile dentare si produsele pot perfora epiteliul, pielea din gura, care are o singura celula groasa, oferind un port de intrare in sange. Cand bacteriile si placa care provoaca caderea dentara si boala gingiilor intra in sistemul nostru circulator, ele provoaca o cascada de inflamatie.

O gura sanatoasa este un intestin sanatos si invers. Am trecut de la o epoca aparenta de aur a antibioticelor la o adevarata anarhie de rezistenta la antibiotice. In medie, un copil primeste trei cursuri de antibiotice in primii doi ani de viata. La zece ani, inca opt cursuri. Pana la varsta de douazeci, saptesprezece cursuri si de patruzeci de ani, treizeci de cursuri in total.

Expunerea la antibiotice este peste tot, in apa de baut si in alimentele de la supermarket. Antibioticele sunt asasini fara discriminare. Orice bacterie rezistenta repetata se misca rapid si se inmoaie in nise goale pe care le-au facut antibioticele. Este important sa salvati utilizarea antibioticului pentru crizele care ameninta viata, in loc sa le ingerati in doze zilnice care ne erodeaza imunitatea.

Corpurile noastre vor contine intotdeauna o populatie de agenti patogeni; frumosul echilibru este ca bacteriile bune sa depaseasca cu mult raul. De exemplu, chiar si gurile sanatoase sunt case ale muscanilor Streptococcus care erodeaza cavitatea. Placa dentara este un biofilm care poate prinde agentii patogeni existenti pe cale orala sau poate oferi un refugiu pentru agentii patogeni pentru a se ascunde de fluxul salivar alcalinizant. In conditii de dinti si guri sanatoase, echilibrul oral-ecologic al bacteriilor mentine biofilmele sanatoase si stabile. Dar placa este un cui ideal pentru germeni. Aceasta blocheaza dintii de la respiratie si impiedica saliva si fluidul limfatic dentinal sa isi faca datoria de a curata dintii cu un strat de protectie.

Pentru a restabili echilibrul microbiomei gurii, avem nevoie de strategii pentru a inhiba sensibilitatea celui care formeaza biofilme. In diferite studii, uleiuri esentiale cum ar fi scortisoara, menta, arbore de ceai, tamaie si cuisoare au aratat rezultate promitatoare in reducerea acestuia. Aceste uleiuri esentiale indica o activitate antiinfectioasa care poate coexista cu flora noastra in timp ce curata patogeni parodontali si reminalizeaza dintii. Acum avem studii stiintifice care confirma vechea intelepciune de a folosi bioticitatea botanica pentru a mentine sanatatea orala si ecologia naturala.