Cum poti taia aluminiul?

Daca esti interesat in a-ti face singur anumite proiecte acasa, sa confectionezi, sa repari sau cine stie ce altceva, atunci probabil ai deja ce iti trebuie, cum ar fi un fierastrau pendular. Nu? Ce mai astepti? Unele lucruri sunt greu de facut chiar si atunci cand ai toate aparatele si echipamentele la indemana. E un caz destul de comun sa fie greu de taiat o bucata de metal. Acum voi vorbi doar despre aluminiu, deoarece nu e un simplu metal, fiind mult mai pretentios.

Adu-ti aminte ca aluminiul nu este ca orice alt metal. Praful rezultat in urma taierii lui poate fi atat toxic, cat si combustibil. Rare sunt situatiile cand poti avea probleme de la taierea aluminiului, insa e mai bine sa fii preventiv si sa ai intotdeauna ochelari de protectie, manusi si o masca de respirat.

Poti folosi fierastraul pendular sau chiar circularul pentru a taia aluminiul, important e ca lama sa aiba carbid pentru a putea taia eficient. E bine sa aplici lubrifianti de taiere pe lama inainte de a o folosi, fie ca alegi un ulei pentru lama sau o solutie speciala. Din cauza faptului ca tai un metal cu un alt obiect din metal, lubrifierea poate ajuta la prevenirea aparitiei scanteilor.

Pentru a taia in linie curba cel mai bine e sa folosesti fierastraul pendular in defavoarea fierastraului circular, folosind un sistem foarte bun de prindere pentru a stabiliza masa in timpul taierii. Ce mai trebuie sa tii minte e faptul ca nu trebuie sa te comporti ca in situatia in care tai o bucata de lemn. Aluminiul trebuie taiat cu mai multa grija si mult mai lent. De asemenea, ai grija cum alegi lama, deoarece e bine de stiut ca aceasta nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de ~0.5 – 1 cm bucata de aluminiu taiata.